Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen satsar 3,1 miljarder på fler jobb

Alliansens partiledare höll presskonferens i Göteborg och berättade om satsningen på fler ungdomsjobb.

Regeringen satsar 3,1 miljarder i höstens budget på ett jobbpaket.

De omdiskuterade arbetsgivaravgifterna för unga sänks nu ytterligare.

– Vi vill sänka trösklarna ännu mer, säger näringsminister Annie Lööf.

Hur mycket betalar du i avgift för a-kassan?

Alliansledarna presenterade nyheten i form av en trestegsraket på Clas Ohlson i Västra Frölunda utanför Göteborg. Man kommer i höstens budget satsa 3,1 miljarder på vad man kallar ett jobbpaket, varav 2,75 miljarder går till slopad differentierad a-kassa.

– Vi har frågat oss själva, vad kan regeringen göra för att få in unga på arbetsmarknaden? sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Näringsminister Annie Lööf tog därefter över stafettpinnen och förklarade att man vill fokusera på de allra yngsta som står utanför arbetsmarknaden. Den omdiskuterade halveringen av arbetsgivaravgifter för unga, en reform som det har varit svårt att visa om den gett nya jobb eller inte, ska därför effektiviseras. Förslaget innebär att det blir cirka 1000 kronor billigare i månaden att anställa någon under 23 år, samtidigt som den anställde behåller sin lön. För unga mellan 23 och 25 år behålls halveringen, och för dem över 25 slopas den.

– Det här är en sänkning för företagen för att stimulera att man anställer riktigt unga människor, säger Annie Lööf.

221 miljoner kronor läggs under 2014

Regeringen lanserar samtidigt "YA-jobben" som varit under utredning en längre tid. Det handlar om anställningar på yrkesintroduktionsavtal för unga upp till 25 år som inte har tidigare erfarenhet av ett visst yrke, och tar upp 221 miljoner av de 3,1 miljarder som ingår i jobbpaketet. Anställningarna ska ha avtalsenliga löner och villkor. Men en del av arbetstiden ska användas för utbildning och handledning och inte ge lön.

– Den som har gått ut skolan och är under 25 år ska kunna få ett jobb där man jobbar till 75 procent och får lön, och de sista 25 procenten är utbildning och lärlingsplats. Det kallas i andra länder för lärlingsjobb, säger utbildningsminister Jan Björklund.

221 miljoner kronor läggs under 2014. Sedan ska summan successivt stiga varje år för att 2017 vara 956 miljoner kronor.

Den tredje nyheten kanske var den mest väntade. Regeringen har bestämt sig för att slopa den kritiserade differentierade a-kasseavgiften, vilket leder till att 2,2 miljoner löntagare får sänkt avgift, men inte har någon särskild effekt på just ungas arbetslöshet. Anders Borg har länge flaggat för att man är beredd att slopa den differentierade a-kasseavgiften, som gjort att a-kassor med hög arbetslöshet måste ta ut en mycket högre avgift än andra.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!