Regeringen satsar 250 miljoner på demokrati i Östeuropa

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen hoppas kunna stötta demokratisatsningar i Östeuropa genom 250 miljoner i ökat bistånd. 

Det skriver Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”En demokratioffensiv med stor möjlighet att göra skillnad och skapa bättre förutsättningar för positiv utveckling i regionen och i hela Europa”, skriver Peter Eriksson.

Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, skriver i en debattartikel i DN att regeringen planerar att satsa 250 miljoner kronor på en ”demokratioffensiv” i Östeuropa. 

Eriksson skriver att målet med Sveriges engagemang i Östeuropa är att stärka demokrati, öka respekt för mänskliga rättigheter, och att bidra till en mer utvecklad rättsstat. 

”Regeringen avser därför att omfördela medel inom budgeten och på så sätt öka det sammanlagda stödet till länderna i Östeuropa, västra Balkan och Turkiet med 250 miljoner kronor redan under 2019, varav 150 miljoner öronmärks för en satsning på demokrati”, skriver Peter Eriksson i debattinlägget. 

Eriksson jämför demokratifrågan – ”en ödesfråga för vår tid” – med klimatfrågan. 

”Vi har ingen tid att förlora”‚ skriver Peter Eriksson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.