Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen säger ja till franska begäran

Utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist på dagens presskonferensFoto: Jonas Ekströmer/Tt
Franske presidenten François Hollande.Foto: Michel Euler / Pool / Epa / Tt

Frankrike har efterfrågat tillgång till svenska precisionsbomber för angrepp mot IS i Syrien och Irak, rapporterar svd.se.

Och regeringen avser att gå fransmännen till mötes, erfar Expressen.

– Det här materialet rör sig om skarp ammunition, uppger en källa i regeringskansliet för Expressen.

På onsdagsmorgonen lämnade utrikesminister Margot Wallström, S, och Peter Hultqvist, S, besked om den svenska insatsen till stöd för Frankrikes kamp mot IS. Något som också ska ligga i linje med USA:s önskemål om hjälp mot IS, enligt försvarsministern.

Alliansens krav på att skicka Jas-plan för att spana föll och regeringen valde i stället att stötta den franska insatsen i Mali samt att bistå med transportflyg.

Detta trots att just Jas-frågan ingick i både Frankrikes och USA:s önskemål, enligt uppgift. När Expressen möter Löfven efter onsdagens EU-nämndsammanträde i riksdagen ber vi honom förklara varför det blev nej till Jas.

– När jag frågade Manuel Valls (Frankrikes premiärminister, reds anm) rakt ut vad är det ni prioriterar, vilka insatser är det som är bra fört ert behov och som vi kan leverera på ett bra sätt, då är det flygtransporter avlastning av missioner, de fredsbevarande styrkorna där och det är materiel, säger Löfven.

Det statsministern syftar på när han säger "materiel" är bistånd med försvarsmateriel – något som regeringen inte vill gå närmare in på.

– Vi kan inte gå in på exakt vad det är. Det är en åtgärd som måste myndighetshanteras och hanteras via riksdagen, sa Wallström under dagen.

Under eftermiddagen publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att Frankrike bett om svenska precisionsbomber för att kunna bomba IS-mål i Syrien och Irak.

Enligt uppgift stämmer det och Expressen erfar att regeringen avser att gå fransmännen till mötes om bomberna.

– Det här materialet rör sig om skarp ammunition, uppger en källa i regeringskansliet för Expressen.

Ungefär samtidigt rapporterade di.se om att utrikesminister Margot Wallström, S, körde över försvarsminister Peter Hultqvist, S, i frågan om Jas-hjälp till Frankrike.

Stefan Löfven log när Expressen frågade om det verkligen rådde enighet mellan de två departementen.

Men han dementerade inte DI:s uppgifter.

– Regeringen har lagt ett förslag, det är regeringens förslag. När man bereder förslag diskuterar man ju olika möjligheter, säger han och betonar att de franska önskemålen gick först.

M-ledaren Anna Kinberg Batra är besviken över regeringens besked om Jas.

– Det har gått en månad sen den här processen satte i gång och regeringen verkar ha haft svårt att samla sig till konkreta besked. Det som skulle behövas är att Sverige bidrar efter bästa förmåga och för att kunna agera snabbt. Då hade flyg varit en möjlighet som vi snabbt kunde bidra med. Nu riskerar den svenska rösten i världen att försvagas, säger hon.

Försvarsminister Peter Hultqvist utesluter dock inte Jas i framtiden. Hur ser du på det?

– Terrorismen pågår nu i världen. Därför är det viktigt att kunna agera nu och fatta beslut snabbt om hur det svenska bidraget kan se ut. Vi måste kunna agera i kriser och i världen som den ser ut. Det här händer nu.

Under onsdagen kom också ett formellt tack från fransmännen riktat till UD där man kallar Sveriges bidrag för "betydande".

"Frankrike välkomnar deklarationerna från den svenska regeringen imorse, som konkret vittnar om det svenska stödet till det franska svaret på attentaten den 13 november, inom ramen för artikel 42.7 i EU-fördraget. Det handlar om ett betydande bidrag, som ambassaden vid flera tillfällen har haft en dialog om med svenska representanter, och som understryker vår gemensamma vilja att förstärka kampen mot Daesh och arbeta för stabiliseringen i krisområden där vi tillsammans är engagerade, som Mali och Centralafrikanska republiken"

Under torsdagen reser Stefan Löfven till Bryssel för årets sista möte med stats- och regeringscheferna i Europeiska rådet.

På agendan står EU:s åtgärder mot terror och radikalisering men också migration, Storbritannien och EMU.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.