Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens drag mot kriminella – mer avlyssning

Senaste nyhetsklippen från Expressen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu går regeringen och Sverigedemokraterna vidare till riksdagen med förslagen om hemlig avlyssning av gängkriminella. 

Polis och åklagare ska få avlyssna gängkriminella – utan att det finns en konkret brottsmisstanke. 

– Det är ett helt centralt verktyg för att vända utvecklingen, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en presskonferens i dag. 

Regeringen har nu fattat beslut om en proposition om hemliga tvångsmedel. 

– Vi har en exceptionell brottsutveckling, säger justitieminister Gunnar Strömmer. 

Han säger att de brottsbekämpande myndigheterna efterfrågat fler verktyg för att kunna bekämpa och förebygga brottslighet, och att hemliga tvångsmedel är ett centralt verktyg.  

I propositionen föreslås att preventiva tvångsmedel, för att förhindra brott, ska få användas i fler fall. 

– Föreslaget innebär att polis och åklagare i hemlighet och utan konkret misstanke ska kunna avlyssna gängkriminella, i syfte att motverka brott. 

Får användas i flera typer av brott

I propositionen föreslås också att hemliga tvångsmedel ska få användas i en pågående förundersökning och för fler brott än vad som redan är möjligt i dag. 

Det kommer, om regeringens lagförslag går igenom, vara möjligt att använda avlyssning när flera brott utreds samtidigt – brott som var för sig har ett lägre straffvärde, men vars samlade straffvärde överstiger en viss nivå. 

Lagrådet tycker att förslaget ska kombineras med ett krav på att brottets straffvärde överstiger fängelse i sex månader. 

Det har regeringen gått emot, och föreslår en gräns på ett straffvärde om tre månader. Sexualbrott mot barn och barnpornografibrott undantas från denna regel. 

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 oktober 2023. 

– Lagarna kommer att träda i kraft väldigt snart. Därmed kan man förutsätta att de kan få effekter väldigt snabbt, säger Gunnar Strömmer. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.