Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen presenterar ny ÖB

Flygvapenchefen Micael Bydén tar över som överbefälhavare.
Foto: Robban Andersson
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterar Sveriges nye överbefälhavare.
Foto: Sven Lindwall
Sverker Göranson lämnar posten efter sex år.
Foto: Cornelia Nordström

Generalmajor Micael Bydén blir Sveriges nye överbefälhavare för Försvarsmakten, uppger försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är med stor respekt jag har tackat ja till det här uppdraget, säger han.

Den nye överbefälhavaren presenterades av försvarsminister Peter Hultqvist (S) på en pressträff i regeringshögkvarteret Rosenbad vid klockan 12 på fredagen.

Micael Bydén säger att han kommer ställa höga krav och att han ser fram emot att utveckla ett militärt försvar som "möter omvärldens krav".

– Det vi ser är ett förändrat säkerhetspolitiskt läge och med det ser vi också nya hot. Det här är en situation som ger mig som officer anledning att vara bekymrad. Samtidigt som det stärkt mig i min uppfattning att samhället måste stå bättre rustat för att möta den nya världen, säger Micael Bydén.

Enligt Micael Bydén handlar det nu i första hand om att "leverera militär förmåga".

– Jag kommer att ställa höga krav på alla inblandade.

Micael Bydén är 51 år gammal, generalmajor och sedan 1 januari 2014 flygvapenchef. Han har arbetat inom försvaret sedan 1985, är utbildad stridpilot, har suttit på flera tunga chefsposter och tjänstgjort bland annat i Afghanistan. Han efterträder nu Sverker Göranson från och med den 1 oktober.

"Extremt viktig utnämning"

Vem som skulle få jobbet hölls inom en mycket snäv krets. Enligt uppgift lär bara Moderaterna ha haft ett ord med i leken bland oppositionspartierna.

Utnämningen tyngs av ett större allvar än på flera årtionden, anser expertisen.

– Det här är en extremt viktig utnämning i dessa tider, att kunna hantera den balansgång det innebär med det säkerhetspolitiskt förändrade läget i vårt närområde. Det sätter en ÖB på andra prov än tidigare, säger Kent Härstedt (S), ledamot i riksdagens försvarsutskott.

"En krigare"

Utskottsordföranden Allan Widman (FP) vill se "en krigare":

– Det är viktigt med en ÖB med integritet som kan ge det militära rådet även om det skulle vara obekvämt för de politiska uppdragsgivarna. För det andra är det viktigt med erfarenhet av skarp militär verksamhet, det ingjuter förtroende hos dem man ska leda, ytterst också i en väpnad konflikt.

Möjligen är jobbet omöjligt. Man måste förstå att Försvarsmaktens behov inte alltid är de viktigaste för politikerna, men också förankra politiken i den egna kåren. En ÖB bör också ha allmänhetens förtroende och vara handlingskraftig om det värsta skulle hända. Internationell erfarenhet lyfts också fram av många som ett krav.

Sälja Jas-plan

Ett tiotal personer bedöms ha meriter nog. Ett namn förekommer oftare än andra i spekulationerna: flygvapnets hyllade chef Micael Bydén. Somliga anser också att han som "flygare" skulle passa en av möjliga prioriteringar hos regeringen: Att sälja Jas Gripen-plan utomlands.

Alla överbefälhavare har varit män och så lär det bli även denna gång. Ingen kvinna finns i det toppskikt i Försvarsmakten som ÖB väntas väljas från.

Avgående ÖB Sverker Göranson fick tampas med en Alliansregering som nedprioriterade försvaret, gick in i väggen och sjukskrev sig, kom tillbaka och fick jaga ubåt. Göranson och hans efterträdare kan nu se hur försvarsbudgeten ökar.

Nuvarande ÖB har ett råd till den som kommer efter honom:

– Var dig själv. Och ställ inte andra krav på andra än vad du kan leva upp till själv. Det är helt vitalt.

Tidigare ÖB

Olof Thörnell 1939–1944

Helge Jung 1944–1951

Nils Swedlund 1951–1961

Torsten Rapp 1961–1970

Stig Synnergren 1970–1978

Lennart Ljung 1978–1986

Bengt Gustafsson 1986–1994

Owe Wiktorin 1994–2000

Johan Hederstedt 2000–2003

Håkan Syrén 2004–2009

Sverker Göranson 2009–2015

Källa: Försvarsmakten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.