Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP övervägde att lämna regeringen

Åsa Romson och Stefan Löfven vid presskonferensen på tisdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa efter presskonferensen att hon är orolig för att åtgärderna inte är tillräckliga.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Stefan Löfven säger att beslutet är svårt för båda partierna och Åsa Romson fick tårar i ögonen under presskonferensen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Regeringen kommer införa utökade ID-kontroller. På bilden Gustav Fridolin, Åsa Romson och Stefan Löfven.
Foto: Jessica Gow/TT

Gustav Fridolin och Åsa Romson övervägde att lämna regeringen i stället för att strama åt asylpolitiken, uppger källor i regeringskansliet i dag för Expressen. 

Men Stefan Löfven lyckades övertyga dem att stanna – bland annat genom att hota med att ta så mycket som 60 procent av biståndsbudgeten, enligt Dagens Industris uppgiftslämnare. 

När förslagen presenterades föll Åsa Romson i tårar och kallade åtgärderna "fruktansvärda":

– Jag tror detta skapar en chockvåg i Europa. 

Stefan Löfven och regeringen gör helt om i flyktingpolitiken. Det meddelades på en dramatisk presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad på tisdagseftermiddagen. 

– Det smärtar mig att säga att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på samma höga nivå, konstaterade statsministern. 

Den svenska lagstiftningen anpassas nu till minimikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten. Framöver kommer enbart kvotflyktingar att beviljas permanenta uppehållstillstånd, enligt regeringens förslag. 

– Avsikten är att kraftigt reducera antalet asylsökande i Sverige, slog Stefan Löfven fast, och meddelade att regeringen nu bjuder in samtliga oppositionspartier utom Sverigedemokraterna till nya förhandlingar om flyktingmottagandet. 

Därmed överger Miljöpartiet sitt tidigare krav på att barnfamiljer ska undantas. Ett sådant undantag gäller bara de som redan är på plats i Sverige. 

Nära att lämna regeringen

Enligt källor nära Åsa Romson och Gustav Fridolin har språkrören de senaste dagarna övervägt att lämna regeringen i stället för att ställa sig bakom de nya åtstramningarna i flyktingpolitiken. 

– Utgångsläget för förhandlingarna var mycket tufft. Men argumentet emot att lämna är att vi då skulle få ännu tuffare regler. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill stänga gränsen helt, och om Miljöpartiet hade lämnat vore det inte otänkbart att också en del socialdemokrater skulle ansluta sig till en sådan linje, säger en uppgiftslämnare i regeringskansliet.

På frågan om det inte vore rimligt att lämna regeringen i stället för att gå med på "fruktansvärda" beslut konstaterar Romson: 

– Då hade kanske ännu mer fruktansvärda beslut fattats i Sverige, med tanke på den debatt vi hör och ser runtomkring oss. 

Men Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt tycker att språkrören fattade fel beslut. Han skriver i dag på Expressens debattsida att "denna politik är helt oacceptabel", och fortsätter:

"Valet för MP stod mellan att antingen gå med på detta eller att lämna regeringen. Grön Ungdoms linje har varit att vi borde ha lämnat hellre än att gå med på denna politik."

"Det här är gränsen"

Enligt flera uppgiftslämnare i regeringskansliet har språkrören nu inget ytterligare förhandlingsutrymme när samtalen med oppositionspartierna inleds inom kort. 

– Det här är gränsen för vad partiet klarar av, säger en källa i regeringskansliet. 

Samtidigt skriver Dagens Industri att Miljöpartiet utsatts för ett mycket hårt tryck av finansminister Magdalena Andersson, som ska ha hotat att ta så mycket som 60 procent av biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagandet. 

– Det har varit mycket effektivt att använda avräkningarna på biståndet för oss för att få till ett bra samtalsklimat, säger en tung S-källa i regeringskansliet till tidningen.

"Chockvåg i Europa"

Oron inom Socialdemokraterna är stor för att framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna ska utnyttja det läget och försöka tvinga regeringen till ytterligare åtgärder.

När Åsa Romson, vid sidan av statsminister Stefan Löfven, presenterade det nya åtstramningspaketet föll hon i tårar och rösten brast.

Enligt språkröret har hon dock övertygats "de senaste veckorna" om att det bästa sättet att hjälpa partiets kommunalråd ute i landet är att införa dessa nya tuffare regler. 

Hur tror du att partikamraterna reagerar?

– Med chock. Precis som många människor runt om i Sverige. Jag tror att detta kommer att skapa en chockvåg i Europa. 

På frågan om varför Miljöpartiet inte slogs mer för beslutet att undanta även kommande barnfamiljer, blir svaret:

– Det är fruktansvärt hårt att behöva göra ett beslut som drabbar de barn som eventuellt kommer. 

"Klart att det är jobbigt"

Statsministern slår samtidigt fast att besluten varit jobbiga att fatta även för honom.

– Det är klart att det är jobbigt för båda våra partier. Men det kommer också till ett läge där vi känner trygghet i beslut och känner att det här är rätt att göra. 

Men borde ni inte fattat besluten tidigare?

– Verkligheten förändras hela tiden. Det var få som kunde se omfattningen, och att det här skulle hålla i sig. Vi tar rätt mått och steg vid rätt tidpunkt. Vi måste kraftigt ta ner antalet människor som söker asyl i Sverige, och det är det vi avser med det här nu. 

Bland de som kritiserar regeringens nya asylpolitik finns förutom Miljöpartiets ungdomsförbund också Vänsterpartiet, Socialdemokraternas ungdomsförbund och organisationen Rädda barnen.

Samtidigt säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

– Regeringen verkar nu ha förstått att drömmar om öppna gränser och Sverige som allemansland inte håller i verkligheten.

SD kräver samtidigt "ett totalstopp för asylinvandring". 

Regeringens åtgärdsförslag

Regeringens åtgärdsförslag

Lagstiftningen ska tillfälligt anpassas till minikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten. Lagen gäller i tre år och innebär:

Tidsbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar

Personer med flyktingstatus ska vid första prövningstillfället beviljas uppehållstillstånd i tre år och alternativt skyddsbehövande i ett år. Tillstånden kan förlängas.

Undantag gäller de barn och deras familjer som registrerat sin ansökan innan uppgörelsen presenterats och som fortfarande vistas i Sverige.

Den som har en inkomst på en nivå som det går att försörja sig på när det tillfälliga uppehållstillståndet har gått ut kan också få ett permanent uppehållstillstånd.

Kvotflyktingar ska även fortsättningsvis få permanenta uppehållstillstånd.

Begränsad rätt till anhöriginvandring

Flyktingar med tidsbegränsade uppehållstillstånd ska bara kunna återförenas med sin kärnfamilj. När det gäller makar krävs att båda parter är minst 21 år. Alternativt skyddsbehövande som har tidsbegränsade uppehållstillstånd ska inte ha rätt till familjeåterförening.

Skärpta försörjningskrav

Ett försörjningskrav ska gälla vid all anhöriginvandring utom när flyktingar ansöker om familjeåterförening under de tre första månaderna efter att flyktingstatus beviljats. Anknytningspersonen ska kunna försörja familjemedlemmen som kommer hit.

"Övriga skyddsbehövande" har inte rätt till uppehållstillstånd

Kategorin "övriga skyddsbehövande" ska inte ha rätt till uppehållstillstånd.

Bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ersätts av en bestämmelse som medger att uppehållstillstånd kan beviljas av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall.

Det ska inte finnas någon särskild bestämmelse om uppehållstillstånd för barn.

Medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska tillämpas

"Det gäller att finna en ordning så att medicinsk åldersbestämning av asylsökande kan tillämpas i de fall det saknas tillförlitliga handlingar som kan säkerställa en persons exakta ålder och då det kvarstår tvivel om den ålder som uppgetts", skriver regeringen på sin hemsida, men anger inte vilken metod som ska användas.

ID-kontroller på alla kollektiva transportsätt till Sverige införs

Det innebär ID-kontroller även på färjan mellan Helsingborg och Helsingör samt både på tåg- och busstrafiken över Öresundsbron.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.