Åsa Romson och Stefan Löfven vid presskonferensen på tisdagen. Foto: Janerik Henriksson/TTÅsa Romson och Stefan Löfven vid presskonferensen på tisdagen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Åsa Romson och Stefan Löfven vid presskonferensen på tisdagen.

 Foto: Janerik Henriksson/TT
Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa efter presskonferensen att hon är orolig för att åtgärderna inte är tillräckliga. Foto: Janerik Henriksson/TTModeratledaren Anna Kinberg Batra sa efter presskonferensen att hon är orolig för att åtgärderna inte är tillräckliga. Foto: Janerik Henriksson/TT
Moderatledaren Anna Kinberg Batra sa efter presskonferensen att hon är orolig för att åtgärderna inte är tillräckliga. Foto: Janerik Henriksson/TT
Stefan Löfven säger att beslutet är svårt för båda partierna och Åsa Romson fick tårar i ögonen under presskonferensen. Foto: Janerik Henriksson/TTStefan Löfven säger att beslutet är svårt för båda partierna och Åsa Romson fick tårar i ögonen under presskonferensen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Stefan Löfven säger att beslutet är svårt för båda partierna och Åsa Romson fick tårar i ögonen under presskonferensen.

 Foto: Janerik Henriksson/TT
Regeringen kommer införa utökade ID-kontroller. På bilden Gustav Fridolin, Åsa Romson och Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TTRegeringen kommer införa utökade ID-kontroller. På bilden Gustav Fridolin, Åsa Romson och Stefan Löfven. Foto: Jessica Gow/TT

Regeringen kommer införa utökade ID-kontroller. På bilden Gustav Fridolin, Åsa Romson och Stefan Löfven.

 Foto: Jessica Gow/TT

MP övervägde att lämna regeringen

Publicerad

Gustav Fridolin och Åsa Romson övervägde att lämna regeringen i stället för att strama åt asylpolitiken, uppger källor i regeringskansliet i dag för Expressen.

Men Stefan Löfven lyckades övertyga dem att stanna – bland annat genom att hota med att ta så mycket som 60 procent av biståndsbudgeten, enligt Dagens Industris uppgiftslämnare.

När förslagen presenterades föll Åsa Romson i tårar och kallade åtgärderna "fruktansvärda":

– Jag tror detta skapar en chockvåg i Europa.

Stefan Löfven och regeringen gör helt om i flyktingpolitiken. Det meddelades på en dramatisk presskonferens i regeringshögkvarteret Rosenbad på tisdagseftermiddagen.

– Det smärtar mig att säga att Sverige inte längre klarar att ta emot asylsökande på samma höga nivå, konstaterade statsministern.

Den svenska lagstiftningen anpassas nu till minimikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten. Framöver kommer enbart kvotflyktingar att beviljas permanenta uppehållstillstånd, enligt regeringens förslag.

– Avsikten är att kraftigt reducera antalet asylsökande i Sverige, slog Stefan Löfven fast, och meddelade att regeringen nu bjuder in samtliga oppositionspartier utom Sverigedemokraterna till nya förhandlingar om flyktingmottagandet.

Därmed överger Miljöpartiet sitt tidigare krav på att barnfamiljer ska undantas. Ett sådant undantag gäller bara de som redan är på plats i Sverige.

Nära att lämna regeringen

Enligt källor nära Åsa Romson och Gustav Fridolin har språkrören de senaste dagarna övervägt att lämna regeringen i stället för att ställa sig bakom de nya åtstramningarna i flyktingpolitiken.

– Utgångsläget för förhandlingarna var mycket tufft. Men argumentet emot att lämna är att vi då skulle få ännu tuffare regler. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill stänga gränsen helt, och om Miljöpartiet hade lämnat vore det inte otänkbart att också en del socialdemokrater skulle ansluta sig till en sådan linje, säger en uppgiftslämnare i regeringskansliet.

På frågan om det inte vore rimligt att lämna regeringen i stället för att gå med på "fruktansvärda" beslut konstaterar Romson:

– Då hade kanske ännu mer fruktansvärda beslut fattats i Sverige, med tanke på den debatt vi hör och ser runtomkring oss.

Men Grön ungdoms språkrör Lorentz Tovatt tycker att språkrören fattade fel beslut. Han skriver i dag på Expressens debattsida att "denna politik är helt oacceptabel", och fortsätter:

"Valet för MP stod mellan att antingen gå med på detta eller att lämna regeringen. Grön Ungdoms linje har varit att vi borde ha lämnat hellre än att gå med på denna politik."

"Det här är gränsen"

Enligt flera uppgiftslämnare i regeringskansliet har språkrören nu inget ytterligare förhandlingsutrymme när samtalen med oppositionspartierna inleds inom kort.

– Det här är gränsen för vad partiet klarar av, säger en källa i regeringskansliet.

Samtidigt skriver Dagens Industri att Miljöpartiet utsatts för ett mycket hårt tryck av finansminister Magdalena Andersson, som ska ha hotat att ta så mycket som 60 procent av biståndsbudgeten för att finansiera flyktingmottagandet.

– Det har varit mycket effektivt att använda avräkningarna på biståndet för oss för att få till ett bra samtalsklimat, säger en tung S-källa i regeringskansliet till tidningen.

"Chockvåg i Europa"

Oron inom Socialdemokraterna är stor för att framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna ska utnyttja det läget och försöka tvinga regeringen till ytterligare åtgärder.

När Åsa Romson, vid sidan av statsminister Stefan Löfven, presenterade det nya åtstramningspaketet föll hon i tårar och rösten brast.

Enligt språkröret har hon dock övertygats "de senaste veckorna" om att det bästa sättet att hjälpa partiets kommunalråd ute i landet är att införa dessa nya tuffare regler.

Hur tror du att partikamraterna reagerar?

– Med chock. Precis som många människor runt om i Sverige. Jag tror att detta kommer att skapa en chockvåg i Europa.

På frågan om varför Miljöpartiet inte slogs mer för beslutet att undanta även kommande barnfamiljer, blir svaret:

– Det är fruktansvärt hårt att behöva göra ett beslut som drabbar de barn som eventuellt kommer.

"Klart att det är jobbigt"

Statsministern slår samtidigt fast att besluten varit jobbiga att fatta även för honom.

– Det är klart att det är jobbigt för båda våra partier. Men det kommer också till ett läge där vi känner trygghet i beslut och känner att det här är rätt att göra.

Men borde ni inte fattat besluten tidigare?

– Verkligheten förändras hela tiden. Det var få som kunde se omfattningen, och att det här skulle hålla i sig. Vi tar rätt mått och steg vid rätt tidpunkt. Vi måste kraftigt ta ner antalet människor som söker asyl i Sverige, och det är det vi avser med det här nu.

Bland de som kritiserar regeringens nya asylpolitik finns förutom Miljöpartiets ungdomsförbund också Vänsterpartiet, Socialdemokraternas ungdomsförbund och organisationen Rädda barnen.

Samtidigt säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

– Regeringen verkar nu ha förstått att drömmar om öppna gränser och Sverige som allemansland inte håller i verkligheten.

SD kräver samtidigt "ett totalstopp för asylinvandring".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag