Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen överväger tiggeriförbud i Sverige

Efter att både Danmark och Norge har infört restriktioner mot tiggeriet så vill regeringen utvärdera om man bör införa liknande åtgärder i Sverige.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Efter att både Danmark och Norge har infört restriktioner mot tiggeriet så vill regeringen utvärdera om man bör införa liknande åtgärder i Sverige.
Foto: Cecilia Anderberg

Regeringen överväger tiggeriförbud i Sverige, skriver DN

Nu tänker man studera modellerna i andra nordiska länder.

– Det är naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder, säger civilminister Ardalan Shekarabi till tidningen.

Miljöpartiet ställer dock inte upp på resonemanget: "Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp" kommenterar MP:s gruppledare Maria Ferm.

När civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) nu besöker Reykjavik för ett möte med företrädare för de nordiska länderna så är en av frågorna på agendan tiggeriet.

Efter att både Danmark och Norge har infört restriktioner mot tiggeriet så vill regeringen utvärdera om man bör införa liknande åtgärder i Sverige.

– Målet måste vara att få bort tiggeriet. Det är ingen lösning på fattigdomen. Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Ministern menar att man redan har vidtagit flera viktiga åtgärder, men att problematiken kvarstår.

– Men vi ser att problemet på våra gator är kvar. Då är det naturligt att vi tar del av erfarenheterna från andra länder och att vi i det här stadiet inte utesluter några lösningar, säger han till DN.

Ardalan Shekarabi.
Foto: Christian Örnberg

"Utesluter inte lokala tiggeriförbud"

– Jag utesluter inte lokala tiggeriförbud. Men om det ska vara lokala eller nationella förbud – det finns säkerligen för- och nackdelar med sådana lösningar.

På fråga om vad regeringspartiet Miljöpartiet, som tidigare har drivit en linje där tiggare bör garanteras tak över huvudet, tycker om ett tiggeriförbud så svarar Skekarabi att han inte vill spekulera utan att först utvärdera grannländernas modeller.

Han vill inte spekulera om vad regeringskollegorna i Miljöpartiet tycker om ett eventuellt tiggeriförbud utan vill först utvärdera grannländernas lösningar innan han lyfter frågan i regeringen.

I dag finns uppskattningsvis 4 000 tiggande EU-migranter i Sverige.

Flera politiker från de borgerliga partierna har föreslagit olika former av tiggeriförbud. Sverigedemokraterna vill införa ett nationellt förbud.

Miljöpartiet vill inte bli intervjuade i frågan under torsdagskvällen, men gör klart att partiet inte ställer upp på Shekarabis utspel. MP lämnar en kort skriftlig kommentar till TT:

"Tiggeri är inte ett brott i Sverige och regeringen avser inte att ändra denna lagstiftning. Det går inte att förbjuda fattigdom. Regeringens politik är inte att använda straffrätt mot människor som ber andra om hjälp " säger Maria Ferm, Miljöpartiets gruppledare och talesperson i migrationsfrågor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.