Regeringen oenig
om taket i a-kassan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

Regeringen är oenig om a-kassan.

Kristdemokraterna meddelar i ett utspel på lördagen att man vill höja taket och nu är Moderaterna det enda partiet i alliansen som vill att dagens nivå ska ligga kvar.

– Jag har väldigt stor respekt för att olika partier kommer fram till lite olika slutsatser när det gäller taket i a-kassan, säger Elisabeth Svantesson, M, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till Ekot.

Kristdemokraterna tycker att alltför många arbetslösa slår i a-kassetaket. Nu vill man höja nivån så att fler får ut 80 procent av sin inkomst, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Taket ligger i dag på 18 700 kronor. KD vill höja till 23 000. Då skulle 30 procent av löntagarna få ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Med dagens tak är det bara 10 procent som får ut 80 procent av lönen.

– Alltför få omfattas av dagens a-kassa. De flesta slår i taket. Vi vill ha en a-kassa där alla inkluderas och vi vill också ha en rimlig ersättningsnivå, säger Anders Sellström, ledamot för Kristdemokraterna i riksdagens finansutskott, till Ekot.

Obligatorisk

Kristdemokraterna vill samtidigt införa obligatorisk a-kassa på 154 kronor per månad. Avgiften ska betala det höjda taket.

Med sitt utspel sällar sig KD till de andra småpartierna i regeringen. Folkpartiet vill också höja a-kassan, dock mer än KD. Centern har inte sagt hur mycket man vill höja.

Moderaterna är fortfarande motståndare.

– Jag har väldigt stor respekt för att olika partier kommer fram till lite olika slutsatser när det gäller taket i a-kassan. Vi Moderater prioriterar, och det är ju ingen hemlighet, reformer som leder till fler jobb framför ett höjt tak i a-kassan, säger Elisabeth Svantesson, M, ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, till Ekot.

De moderata ledamöterna i den pågående socialförsäkringsutredningen är dock positiva till att utreda vad ett höjt tak skulle innebära.

Tycker du att taket i a-kassan ska höjas?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.