Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen oenig om EU:s klimatbeslut

BRYSSEL. Statsminister Stefan Löfven hävdade i natt att Miljöpartiet var nöjt med det nya klimat- och energiavtal som han och de andra EU-länderna förhandlat fram under toppmötet i Bryssel.

Men vice statsministern och MP-språkröret Åsa Romson är inte nöjd.

– Jag sa inte att jag var nöjd, säger hon.

– Regeringen är nöjd, upprepar Löfven.

Vem ska man egentligen lita på, statsministern eller vice statsministern?

På en pressträff natten till fredagen slog Stefan Löfven fast att även Miljöpartiet är nöjdt med den klimat- och energiöverenskommelse som EU-ledarna tecknat under toppmötet i Bryssel.

Han fick då frågan av Expressen.se: Hur nöjda är Miljöpartiet med kvällens uppgörelse?

– Vi är alla nöjda. Vi har slutit ett avtal nu och regeringen plus Sverigedemokraterna stödde avtalet. De andra lade ner sina röster och gav en avvikande uppfattning. Men nu har vi ett avtal på plats, och det är bra.

En besvikelse

Men vid 14-tiden på fredagen publicerade TT en intervju med Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, där hon konstaterade:

– För många som jobbar med klimat och miljöfrågor är det en besvikelse att EU:s klimat- och energiramverk blev så pass svagt.

Och hon fortsatte:

– Jag sade inte att jag var nöjd, jag sade att jag var besviken på hur klimat- och energiramverket har blivit svagt inom EU och att jag därför ser ett ännu större behov av ambitiösa medlemsstater som Sverige som fortsätter och driver på för en klimat- och energipolitik.

Expressen.se mötte statsministern på nytt vid 15-tiden på fredagen.

I natt sa du att även Miljöpartiet var nöjda med klimat- och energiöverenskommelsen. Nu säger Åsa Romson att hon inte har sagt att hon är nöjd och kritiserar i stället det svaga ramverket. Vem ska vi lyssna på, dig eller vice statsministern?

– Du ska lyssna på båda två. Vi säger samma sak, nämligen. Vi är väldigt nöjda med att det finns ett avtal nu.

Så Åsa Romson är nöjd, trots att hon säger att hon inte är det?

– Båda hade högre ambitioner, både jag och Åsa Romson, när vi gick in i det här. Men nu finns det avtal på plats. Alternativet hade varit att det inte fanns ett avtal, det hade inte varit bättre för EU och inte för kommande samtal inför Paris.

Så Åsa Romson är nöjd?

– Vi är båda nöjda över att det finns ett avtal. Vi hade högre ambitioner, men man får inte alltid som man vill. Regeringen är nöjd med att det finns ett avtal på plats.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!