Det handlar om jämlikhet, menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Christian ÖrnbergDet handlar om jämlikhet, menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Christian Örnberg
Det handlar om jämlikhet, menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Foto: Christian Örnberg
Förslaget går ut på att slopa karensdagen. Foto: / OKÄNDFörslaget går ut på att slopa karensdagen. Foto: / OKÄND
Förslaget går ut på att slopa karensdagen. Foto: / OKÄND

Regeringen och V: Slopa karensdagen

Publicerad

Avskaffa karensdagen och inför ett karensavdrag.

Förslaget kommer från regeringen och Vänsterpartiet och tanken är att ingen ska behöva förlora mer än en femtedel av sin genomsnittliga veckolön.

– En reform för jämställdhet och rättvisa, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på Twitter.

Förslaget om att avskaffa karensdagen och i stället införa ett karensavdrag är en överenskommelse med Vänsterpartiet som nu ska skickas på remiss. Syftet är att ge rättvisare förutsättningar för olika yrkesgrupper vid sjukfall.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar obekväma tider i välfärden. De är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper så som undersköterskor och personliga assistenter som drabbas, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande på regerings hemsida.

Hon fortsätter på Twitter:

– En reform för jämställdhet och rättvisa.

 

 

Karensavdrag på 20 procent

Med den nuvarande karensdagen får den arbetstagare som är sjuk inte får någon ersättning första sjukdagen. Regeringens nya förslag innebär dock att det systemet slopas och ersätts av ett karensavdrag på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Det innebär att ingen ska behöva förlora mer än en femtedel av den genomsnittliga veckolönen. "Detta för att inte missgynna arbetsgrupper som har andra arbetsförhållanden än 40 timmars veckor och kontorstider", skriver man i pressmeddelandet.

Karensavdraget föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag