Regeringen och V: Slopa karensdagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det handlar om jämlikhet, menar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Foto: Christian Örnberg
Förslaget går ut på att slopa karensdagen.
Foto: / OKÄND

Avskaffa karensdagen och inför ett karensavdrag.

Förslaget kommer från regeringen och Vänsterpartiet och tanken är att ingen ska behöva förlora mer än en femtedel av sin genomsnittliga veckolön.

– En reform för jämställdhet och rättvisa, skriver socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på Twitter.

Förslaget om att avskaffa karensdagen och i stället införa ett karensavdrag är en överenskommelse med Vänsterpartiet som nu ska skickas på remiss. Syftet är att ge rättvisare förutsättningar för olika yrkesgrupper vid sjukfall.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar obekväma tider i välfärden. De är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper så som undersköterskor och personliga assistenter som drabbas, säger Annika Strandhäll i ett pressmeddelande på regerings hemsida.

Hon fortsätter på Twitter:

– En reform för jämställdhet och rättvisa.https://twitter.com/strandhall/status/862544772682186753


Karensavdrag på 20 procent 

Med den nuvarande karensdagen får den arbetstagare som är sjuk inte får någon ersättning första sjukdagen. Regeringens nya förslag innebär dock att det systemet slopas och ersätts av ett karensavdrag på 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Det innebär att ingen ska behöva förlora mer än en femtedel av den genomsnittliga veckolönen. "Detta för att inte missgynna arbetsgrupper som har andra arbetsförhållanden än 40 timmars veckor och kontorstider", skriver man i pressmeddelandet.

Karensavdraget föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.