De rödgröna har nått en överenskommelse. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENDe rödgröna har nått en överenskommelse. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
De rödgröna har nått en överenskommelse. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Enligt Ardalan Shekarabi återstår det ännu en del detaljer. Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNEnligt Ardalan Shekarabi återstår det ännu en del detaljer. Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Enligt Ardalan Shekarabi återstår det ännu en del detaljer. Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen och V överens om vinster i välfärden

Publicerad

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att lägga fram ett förslag mot vinster i välfärden, rapporterar Dagens Nyheter

I höst kommer parterna föreslå kraftiga begränsningar för vinster i välfärden.

– Vi är överens om huvuddragen, men det återstår en del detaljer, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Vänsterpartiet samarbetar med regeringen med att lägga fram en budget, och begränsningar för vinster i välfärden är då ett viktigt krav från Vänstern.

Nu uppger den socialdemokratiska civilministern Ardalan Shekarabi och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson för DN att en uppgörelse om välfärdsvinsterna är nära.

– Vi är överens om huvuddragen, men det återstår en del detaljer, säger Ardalan Shekarabi till DN.

Lagrådsremiss i höst – proposition i vår

I november ska en lagrådsremiss läggas fram, och en proposition ska läggas fram i riksdagen i mars nästa år, rapporterar DN. 

– Nu är det tydligt och klart att det kommer att läggas fram en proposition. Det här ska säkerställa att pengarna går till det de ska så att vinstjakten får ett slut, säger Ulla Andersson till tidningen. 

Parterna har utgått från den välfärdsutredning som Illmar Reepalu lade fram förra hösten. 

Han föreslog då att vinsttaket i välfärden bör ligga på sju procent på investerat kapital.

Ulla Andersson sade då att procentsatsen skulle behöva "skruvas ned".

Men enligt DN kan Vänsterpartiet nu acceptera begränsade vinster i välfärden.

– Vi har aldrig föreslagit ett totalt vinstförbud. Vi tittar på den modell som utredningen kom fram till och det är den vi förhandlar om nu, säger Ulla Andersson.

Shekarabi säger till DN att regeringen och Vänsterpartiet utgått från Reepalus utredning – "sen bearbetas utredningens förslag och vi beaktar remissvaren". 

"Vi har aldrig föreslagit ett totalt vinstförbud", säger Ulla Andersson, V, till DN.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Inte Löfvens drömupplägg"

Expressens politikchef Martin Ahlquist är inte förvånad över beskedet. 

– Det kanske inte så väldigt överraskande. Jonas Sjöstedt har gjort klart att det är deras absolut viktigaste fråga. Stefan Löfven måste få igenom sin budget och då behöver han Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet, säger Martin Ahlquist. 

Socialdemokraterna behöver Vänsterpartiet för att få igenom sitt kommande budgetförslag, och då har man blivit tvingade att kompromissa. 

– Jag tror inte att det är Stefan Löfvens drömupplägg. Han hade nog gärna hellre gjort en blocköverskridande överenskommelse, men intresset för allianspartierna att göra livet enklare för Stefan Löfven är inte så stort. Milt uttryckt, säger Ahlquist. 

Hur viktigt är det här för Vänsterpartiet? 

– Det är någonting för Jonas Sjöstedt att visa upp för sina partikamrater, att titta här fick vi igenom någonting som är väldigt viktigt för oss efter ett antal besvikelser där man blivit överkörda av regeringen. Det var nog att får vi inte igenom det här så ryker stödet för regeringen att få igenom sin budget. 

Hur ser opinionsstödet ut för skärpta krav om vinster i välfärden?

– Det finns enligt mätningar som gjorts ett starkt stöd för begränsningar för vinster i välfärden. Men sådana undersökningar visar inte hur folk vill att man ska göra det. 

"Får se om det går att genomföra"

Ilmar Reepalu, tidigare kommunalråd för Socialdemokraterna, föreslog i höstas att ett vinsttak för privata företag i välfärden borde införas. Det förslaget togs inte emot väl av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Han har inte sett förslaget, men understryker hur viktig frågan är. 

– Det viktigaste för mig är att utredningen förs vidare och blir en proposition i riksdagen. Det har varit mycket debatt och diskussion. Det är lite märkligt då en stor del av landets befolkning tycker det är viktigt. Men sen har vi en riksdagsmajoritet som inte tycker som sina väljare. Sen gissar jag att den hanteras av vår riksdag och så får vi se efter valet om det går att genomföra, säger Ilmar Reepalu. 

Ilmar Reepalu.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad hoppas du finns i förslaget? 

– Det första är att man måste bestämma om man lägger fram alla delar sjukvård, omsorg och skola i ett förslag eller om man lägger skolan för sig eller skola och omsorg för sig. Det är de alternativen. Den delen jag tycker är enklast är ju skoldelen och omsorgen. Sjukvården är knepigare för där finns det skäl att fundera på hur primärvården ska remiseras och vem som ska vara huvudmannen för den. Det är möjligt att den delen skulle må bra av att avvakta. 

Hur ser du på kritiken ditt förslag fick?

– Ja, det var väldigt välorganiserad lobbykritik från svenskt näringsliv och företagen. De hade det inte så lätt för samtidigt som de fick med sig många företagare så visade SOM-institutet att en förkrossande majoritet av väljarna tyckte att det var ett bra förslag, säger Ilmar Reepalu. 

Moderaterna vill inte kommentera överrenskommelsen.

– Eftersom de inte presenterat sakpolitiskt innehåll måste vi avvakta att kommentera. Där har vi haft kommentarer tidigare om att vi tycker att Ilmar Reepalus utredningar är dåliga och att det skulle skada valfriheten, säger Moderaternas presskontakt Niklas Gillström. 

Men ni vet att det kommer handla om vinsttak inom välfärden?

– Vänsterpartiet och regeringen har ju samarbetat om det här i tre år och nu säger de att de ska lägga fram en proposition i höst, och ja det har de sagt i tre år. Så innan de gör det kan vi inte kommentera på sakinnehållet för det finns inget sakinnehåll. De säger ju ingenting. 

Svenskt näringsliv är mer kritiska mot dagens nyhet, och de är väldigt oroliga för vad det kan föra med sig. 

"Visar att vi har en svag regering"

"Beskedet att regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om att gå vidare med förslag om att hindra företag att gå med vinst är skrämmande och för tankarna tillbaka till 1970-talet. Att lagreglera hur mycket vinst ett privat företag får göra är ett kraftfullt ingrepp i äganderätten och den fria företagsamheten", ett skriftligt uttalande från Svenskt näringslivs vd Carola Lemne. 

Fortsatt säger hon i kommentaren att det visar på hur svag regeringen är.

"Överenskommelsen visar tyvärr att vi har en svag regering som brister i ledarskap. det bli alltmer uppenbart. att Stefan Löfven och Magdalena Andersson sitter i knät på Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag