Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige och Storbritannien ska utveckla nytt stridsflyg

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Peter Hultqvist, försvarsminister, S. Foto: LISA MATTISSON
JAS 39 Gripen. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG ALL OVER PRE / ALL OVER PRESS PATRIK C ÖSTERBE PATRIK ÖSTERBERG /

Sverige och Storbritannien har inlett ett samarbete för att utveckla ett nytt stridsflyg, det skriver SVT.

Båda ländernas försvarsministrar har undertecknat avtalet.

– Att utveckla stridsflyg är oerhört långsiktiga processer så vi tycker faktiskt att det är dags att börja med det som blir nästa generation efter Jas Gripen 39 E, säger försvarsminister Peter Hultqvist till kanalen.

På fredagen kom beskedet om att Sverige och Storbritannien har undertecknat ett avtal om att tillsammans utveckla ett nytt stridsflyg. 

– Det kan handla om att vi utvecklar nuvarande plan, det kan handla om ett nytt plan, det kan handla om att vi på olika sätt hjälper varandra med teknologier, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter. 

Avtalet gäller i tio år, och nästa höst ska man ta beslut om nästa steg i processen. Enligt Hultqvist satsar den svenska staten ett par hundra miljoner och samarbetet ska finansieras inom de ekonomiska ramarna som finns i dagsläget. 

Kan bli JAS Gripens nästa generation

Storbritannien planerar nu för att utveckla ett nytt stridsflyg vid namn Tempest, som ska vara i drift 2040. Peter Hultqvist poängterar för SVT att det svenska Jas-projektet löper på lika länge i nuläget – och att samarbetet gäller vad som kan komma efter 2040 först. 

– Att utveckla stridsflyg är oerhört långsiktiga processer så vi tycker faktiskt att det är dags att börja med det som blir nästa generation efter Jas Gripen 39 E. Och att staten är med och går in i det här handlar primärt om hur vi utvecklar svensk försvarsförmåga långsiktigt och hur klarar vi försvaret av Sveriges luftrum, säger Hultqvist.