Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen: Miljarder ska lyfta lågstadiet

Jan Björklund.Foto: Jens L estrade

Regeringen presenterar på tisdagen den enskilt största satsningen i vårbudgeten, kallad "lågstadielyftet".

Totalt ska 2,3 miljarder kronor per år gå till mindre klasser, fler speciallärare och fler lågstadielärare, skriver Dagens Nyheter.

Nästan hela summan är ett permanent statsbidrag till kommunerna.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) uppger att pengarna kan minska elevantalet i varje svensk lågstadieklass med som mest fem elever.

Socialdemokraterna har tidigare också föreslagit mindre klasser. Men Centerledaren Annie Lööf förnekar att Alliansen kopierar S.

– Nej, det gör vi inte. De föreslår inte en utbyggnad av lågstadielärarutbildning. För att vi ska kunna få till klasser med hög kvalitet och för att fler unga elever ska möta fler duktiga lärare så krävs det fler utbildade lågstadielärare. Vår satsning på runt 300 miljoner kronor på fler platser har inte Socialdemokraterna med i sitt alternativ, säger Lööf till DN.

Öronmärkta

Utbildningsminister Jan Björklund uppger att de två miljarder kronor i ökade statsbidrag är öronmärkta och kan inte användas till något annat än lågstadiet. Enligt honom skulle pengarna kunna räcka till 4-5 elever färre i varje lågstadieklass om kommunerna använder hela summan till det. Alternativt skulle de kunna betala 4000 fler lärare.

Men Björklund tillägger att det även behövs andra typer av åtgärder.

– Det är i lågstadiet eleverna lär sig de viktiga baskunskaperna läsa, skriva och de fyra räknesätten. Ska vi lyfta resultaten i skolan måste eleverna nå längre redan i lågstadiet, säger han.

TT: Om ambitionen är mindre klasser varför öronmärker ni inte pengarna just till det?

– Därför att det ser olika ut i kommunerna. En del skolor har redan små klasser och kan i stället använda pengarna till fler speciallärare. Andra föredrar att ha fler lektioner med halvklasser där man undervisar elva elever åt gången, säger Björklund.

TT: Du har tidigare sagt att mindre klasser inte är den viktigaste åtgärden?

– Det är den inte heller. Det är andra saker som är viktigare och vi gör dem också.

"Liknande lösningar"

Björklund hänvisar till att OECD och Pisa pekat på viktigare åtgärder som att införa karriärvägar och högre löner för lärare så att de duktigaste stannar kvar i skolan, att ha en omfattande vidareutbildning och att se till att det finns studiero i skolan.

– Vi gör allt det också, säger Björklund.

TT: Är inte detta bara ett sätt för regeringen att ta Socialdemokraternas förslag om mindre klasser?

– Både vi och oppositionen ser samma utmaningar och ibland landar vi i likartade lösningar. Det är inte så märkligt, säger Björklund.

Socialdemokraterna inleder på tisdagen en skolkampanj med rubriken "Det är allvar nu". Bland annat ska partiledaren Stefan Löfven träffa elever och lärare i Västerås och Borås.

Lärarförbundet välkomnar

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén välkomnar regeringens satsning på lågstadiet.

– Det här är en välbehövlig satsning. Tidiga insatser spelar stor roll när det gäller att förbättra Pisa-resultaten, säger hon.

Sirén glädjer sig också över att satsningen kommer att genomföras oavsett valresultat, eftersom Socialdemokraterna har ett liknande förslag.

Lärarförbundet har låtit genomföra en opinionsmätning som visar att väljarna anser att mindre grupper och klasser är den viktigaste skolreformen.

– Det handlar om att kunna ta sig tid och se varje elev, säger Sirén.

Lärarförbundet efterlyser dock en satsning som förbundet anser är avgörande för en bra skola; fem miljarder kronor till högre lärarlöner.

– Vi måste komma ihåg att vi står inför en lärarkris. Vi behöver 43 000 nya lärare som måste rekryteras till högre utbildning inom två år om vi inte ska få en fullständig lärarkris, säger Sirén.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.