Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen: Lokal grupp bakom attacken

22 personer rapporteras ha dödats i samband med gisslandramat. Foto: Stringer/EPA/TT
Terrornätverket IS har tidigare sagt att de låg bakom attacken, men Bangladesh regering tillbakavisar de uppgifterna. Foto: AP/TT

22 personer dödades i samband med fredagens gisslandrama i Bangladesh huvudstad Dhaka. Terrornätverket IS har tagit på sig dådet, men uppgifterna tillbakavisas nu av Bangladeshs regering som menar att det rör sig om en lokal militant grupp.

Det var under fredagskvällen, lokal tid, som ett stort gisslandrama utspelade sig i Bangladesh huvudstad Dhaka. Händelsen inträffade i de diplomatiska kvarteren där en grupp beväpnade gärningsmän höll en stor grupp människor gisslan under natten. 22 personer rapporteras ha dödats.

LÄS ÄVEN: Gisslandrama på restaurang i Dhaka

Nu har myndigheter i Bangladesh gått ut med namnen på fem av männen som genomförde terrorattacken under fredagen, rapporterar BBC.

De utpekade är kända av polisen sedan tidigare.

Tillbakavisar IS påståenden

Terrornätverket IS har tidigare sagt att de låg bakom attacken, men Bangladesh regering tillbakavisar de uppgifterna.

Under söndagen sa landets inrikesminister Asaduzzaman Khan att gärningsmännen tillhör en lokal militant grupp som är förbjuden sedan flera år tillbaka.

– De är medlemmar av Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh. De har ingen koppling till den Islamiska staten (IS), säger han.

Jamaeytul Mujahdeen Bangladesh beskrivs som en islamistisk grupp som vill skapa en islamistisk stat baserad på Sharialagar.

Sex gärningsmän dödades

Enligt BBC dödades sex av gärningsmännen när polisen slog till mot restaurangen Holey Artisan cafe i distriktet Gulshan i Dhaka. En sjunde man greps och förhörs fortfarande.

Männen ska ha tillhört välbärgade familjer och studerat på privatskolor. BBC:s reporter rapporterar att flera forna klasskamrater till männen gått ut på sociala medier och sagt att de känner igen gärningsmännen.

Flera utländska medborgare bland offren

Terrornätverket IS har tidigare sagt att de låg bakom attacken, men Bangladesh regering tillbakavisar de uppgifterna. Foto: AP/TT

Bangladesh har utfärdat två dagars nationalsorg för att hedra dem som förlorade livet i attacken. Polisen har samtidigt utökat sin närvaro i området där attacken inträffade.

20 personer som hölls gisslan dödades, liksom två poliser och 30 personer rapporterats ha skadats. Efter 12 timmar kunde polisen rädda 13 personer som hölls som gisslan under natten.

Bland de 20 dödades personerna återfinns flera utländska medborgare. Nio italienare, sju japaner, fyra bangladeshier, en amerikan och en indier uppges ha dödats i attacken.

LÄS ÄVEN: Många döda efter terrordåd i Bagdad

Under lördagskvällen, lokal tid, exploderade två bilbomber i Iraks huvudstad Bagdad. Runt 125 personer uppges ha dödats och IS har tagit på sig ett av dåden, ett uttalade som inte verifierats.