Regeringen låter konsulter analysera Cementastoppet

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Cementa har två fabriker i Sverige, den största ligger i Slite på Gotland.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Kalkbrott på Gotland.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Oppositionen kräver en plan från näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att säkra den svenska cementindustrin.

Samtidigt har regeringen anlitat konsultbolaget Ramboll för att göra en egen konsekvensanalys efter att Cementa fått nej till fortsatt kalkbrytning.

Cementtillverkningen i Sverige hotas av ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen, som den 6 juli avvisade Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på norra Gotland, med hänvisning till osäkerheten i bolagets beräkningar av konsekvenserna för öns grundvatten.

Cementas nuvarande tillstånd löper ut i slutet av oktober och bolaget har överklagat till Högsta domstolen, men det är i dagsläget oklart om fallet kommer att prövas av HD. Samtidigt växer trycket på regeringen.

Såväl branschföreträdare som fackförbund varnar för att tusentals industriarbeten hotas av domstolens beslut. Regeringen har därför anlitat konsultföretaget Ramboll för att göra en konsekvensanalys av Cementastoppet, erfar Expressen.

Oppositionen besviken

På onsdagen kallades näringsminister Ibrahim Baylan (S) till ett extrainsatt möte i riksdagens näringsutskott. Utskottets ordförande, Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered, har krävt en plan från regeringens sida. Efteråt kallar han mötet för en besvikelse.

– Det som måste till nu är att regeringen presenterar en analys, det finns färdiga rapporter från Trafikverket och Boverket på näringsministerns bord, och dessa måste han kunna redogöra för oss, media och allmänheten. Jag förväntar mig en plan på hur man kan undvika en cementkris och jag är beredd att bidra till en snabb hantering i riksdagen om regeringen kommer med lagförslag, säger Lars Hjälmered.

Även Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas näringspolitiska talesperson, var besviken efter mötet med näringsministern. Han saknade konkreta svar på hur regeringen avser att agera nu.

– Regeringen ska göra en egen bedömning av konsekvenserna, vilket är rimligt i sak och talar för att de kommer landa i samma slutsatser som näringslivet och arbetstagarna. Då måste man lösa det här med politiskt ledarskap som ser till att vi inte får de här samhällskonsekvenserna som det ser ut att bli. En kortsiktig lösning skulle vara att ge tillfälligt förlängt tillstånd för verksamheten, fram till prövningen i sak är avklarad i domstolen, säger Mattias Bäckström Johansson.

Socialdemokraten: ”Känsligt läge”

Senare under eftermiddagen ska Ibrahim Baylan möta representanter från näringslivet. Enligt Expressens uppgifter sker mötet klockan 15 på näringsdepartementet, och sannolikt medverkar även bostadsminister Märta Stenevi (MP).

Frågan är känslig för regeringen, inte minst för Socialdemokraterna. Hanna Westerén, riksdagsledamot från Gotland och Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson, uppger att hon avstår att kommentera situationen ”med anledning av det känsliga läget”.

”Har väldigt lite att säga om Cementa i nuläget, förhoppningsvis är frågan möjlig att lösa, med respekt för så väl grundvatten, som näringsliv och försörjningsförmåga. Regeringen jobbar intensivt med frågan, men rättsprocessen måste ha sin gång”, skriver hon till Expressen.

Cementas fabrik delar invånarna i Slite på Gotland

Utsläppen lägger sig på parets hus: ”Det värsta vi har”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.