Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen lanserar PR-kampanj om migrationen

”Vill nå ut om paradigmskiftet”
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge (SD) berättade om kampanjen på en pressträff.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN TT NYHETSBTRÅN

Regeringen kommer lansera en informationskampanj för att informera om ”paradigmskiftet” inom migrationspolitiken, meddelar man på en presskonferens.

Informationen ska motverka bilden av ”Sverige som ett bidragsland.”

– Huvudsyftet är i förlängningen att färre ska söka sig hit irreguljärt, säger migrationsministern Maria Malmer Stenergard.

Migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) och Henrik Vinge (SD) meddelar den nya satsningen på en pressträff.

Kampanjen kommer bestå av information till svenska myndigheter som har ”utländska kontaktytor”, mer riktad information till utländska medier och bättre information på engelska om Sveriges migrationspolitik på regeringens hemsida. Svenska ambassader i utlandet ska också få bättre information.

– Den här regeringen valdes bland annat på ett mandat att skapa ett paradigmskifte i migrationspolitiken. Det kräver många och stora förändringar, säger Maria Malmer Stenergard på pressträffen.

Bättre information kan göra att personer utan skyddsskäl inte söker sig till Sverige, menar regeringen.

”Minskar risken för lidande”

– I dag är det så att två tredjedelar av de som kommer till Europa saknar skyddsskäl. De lägger sina liv i händerna på flyktingsmugglare och kommer ändå sen att få återvända. Om de får information om vilka regelverk som gäller så minskar vi risken för lidande för de här personerna, säger Maria Malmer Stenergard.

Mer information ska bidra till att motverka bilden som Sverige som ett bidragsland, säger Malmer Stenergard.

– Människor är ofta väl informerade och det finns en anledning till att 163 000 personer reste genom hela Europa till lilla kalla Sverige i norr under 2015. Det var för att man visste att det var mer generösa regelverk, säger hon.

Åkesson: Paradigmskifte för invandringsfrågor

SD:s krav: Skärpa regler för invandring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.