Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen lägger en halv miljard på gröna förslag

Grönt fokus i budgeten. Regeringen satsar en halv miljard kronor i vårdbudgeten på gröna förslag. Finansminister Magdalena Andersson anländer till riksdagen med vårdbudgeten. Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Det är den största miljöbudgeten någonsin, betonar Amanda Lind (MP). Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Regeringen satsar en halv miljard kronor i vårdbudgeten på gröna förslag – den största miljöbudgeten någonsin, betonar Amanda Lind (MP).

Men Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström är inte övertygad om nyttan i förslagen.

– Hittills har Miljöpartiets facit inte imponerat, eftersom de svenska utsläppen har ökat, säger han.

Regeringen skriver i vårbudgeten att ”Sverige ska bli ett fossilfritt välfärdsland” och satsar nu ytterligare en halv miljard kronor på ett par gröna reformer. 

– Det här är den största miljöbudgeten någonsin, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind under en pressträff i Härnösand, skriver Allehanda

Mest pengar, 270 miljoner, läggs på ett utökat stöd för metangasreducering vid biogasproduktion. Även investeringsstödet för solceller utökas med 170 miljoner. 

– Vi ser en solrevolution, många söker stöd och den möjligheten ökas nu, säger Amanda Lind (MP).

Läs även: Nu presenteras vårbudgeten 

C: ”En subvention för den övre medelklassen”

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, menar att Miljöpartiets solcellsstöd innebär långa väntetider innan ersättningen betalas ut, vilket gör att färre vågar investera. 

– Stöd till biogas tror jag är ett klokt förslag, och det har vi också drivit på under en lång tid. Men när det gäller spelregler för solceller föreslår vi ett utökat rotavdrag för energiinvesteringar inklusive solceller.

Regeringen satsar en halv miljard kronor i vårdbudgeten på gröna förslag – den största miljöbudgeten någonsin. Bland annat utökas investeringsstödet för solceller med 170 miljoner. Foto: COLOURBOX

Satsningen på subventioner av köp av elcyklar avfärdar han som symbolpolitik.

– Regeringen har själva erkänt att klimatnyttan inte går att beräkna. Det är inget annat än en subvention för den övre medelklassen, det borde inte få kallas miljöpolitik, säger Emil Källström (C).

Läs även: Här är valrörelsens största plånboksfrågor 

Vill se stopp för klimatskadliga investeringar 

Naturskyddsföreningen välkomnar biogassatsningen.

”Biogasproduktion har dubbla miljönyttor, dels hindras utsläpp av metan från avfallet och dels får man ett biodrivmedel med goda klimatprestanda som kan tränga undan användningen av fossilgas”, skriver de i ett uttalande.

I vårbudgeten skriver regeringen också att finanssektorn måste vara delaktig om Sverige verkligen ska lyckas bli ett fossilfritt välfärdsland i framtiden. En viktig signal, menar Frode Pleym, chef för Greenpeace Sverige.

 

Gröna förslag i vårbudgeten

Regeringen utökar investeringsstödet för nya solceller, som såväl privatpersoner som företag kan söka, med 170 miljoner kronor. I dag kan man få 30 procent av kostnaden täckt. De nya pengarna ska bland annat gå till länsstyrelserna, i syfte att de ska snabba på handläggningen av ansökningarna som kommer in. 

Regeringen utökar stödet för metangasreducering inom biogasproduktion med 270 miljoner kronor. 

Regeringen vill öka antalet fossilfria resor i Sverige och har redan avsatt 350 miljoner kronor per år 2018 - 2020 som bland annat subventionerar privatpersoners köp av elcyklar och elmopeder. Nu har regeringen bestämt att premien även ska omfatta eldrivna utombordsmotorer för båtar. För detta lägger regeringen 45 miljoner kronor. 

Regeringen lägger även 14 miljoner kronor på övriga miljö- och klimatsatsningar.

 

Källa: Regeringen / 2018 års ekonomiska vårproposition