Foto: Scanpix, Sven Lindwall
 Foto: Scanpix, Sven Lindwall

Regeringen klarade sig med en röst

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen väntades bli överkörd i riksdagen i dag - men klarade sig med en rösts övervikt.
Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak med de rödgröna för att införa begränsningar för icke-svenska jägare i fjällen.
Men trots att de tillsammans har fler mandat vann regeringens förslag med en rösts övervikt.
De rödgröna och Sverigedemokraterna vill begränsa utländska jägares möjlighet att jaga i svenska fjäll. I miljö- och jordbruksutskottet kom oppositionspartierna överens att bara svenska jägare ska få fri tillgång till småviltsjakt i fjällen.
Men trots det parlamentariska läget vann regeringens förslag om att reglerna inte ska ändras.

Varmt välkomna

Oppositionspartierna har den fria jakten varit ett hot mot den svenska fjällvärlden.
- För oss handlar det inte om man vilken nationalitet som jägarna har. Sverigedemokraterna har säkert sina egna nationalistiska skäl till det här, men för oss är det en fråga som vi har drivit länge. Alla människor är varmt välkomna att jaga i våra svenska fjäll men det ska vara ordning i fjällen, säger utskottets ordförande, socialdemokraten Matilda Ernkrans.
Socialdemokraterna vill bland annat stödja den lokala turistnäringen genom att utländska jägare ska tvingas anlita en guide. Svenska jägare ska också ha förtur till jakten. Det är samma regler som gällde fram till 2007, då den borgerliga regeringen ändrade dem med motiveringen att det stred mot EU:s regler.

I onödan

Sverigedemokraterna stödde förslaget i riksdagen.
- Vi har efter EU-direktiv försämrat för svenska jägare, till synes helt i onödan, bara för att regeringen inte vågar ta strid mot våra nya herrar i Bryssel. Jag anser detta vara en i högsta grad nationell angelägenhet, säger Josef Fransson som sitter i miljö- och jordbruksutskottet för Sverigedemokraterna.
Matilda Ernkrans säger att Socialdemokraterna länge har velat ändra tillbaka reglerna till de som gällde fram till 2007. Hon menar att de inte har tagit hjälp av SD för att vinna över alliansen i den här frågan.
- Vi har sagt redan innan valet att vi kommer aldrig samarbeta eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna och det gör vi inte den här gången häller.
Nu blev det inte så. En röst skilde blocken åt till regeringens fördel. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag