Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen kan avgå efter krisen

Alliansens ledare Jan Björklund (L), Annie Lööf (C), Ebba Busch Thor (KD) och Anna Kinberg Batra (M) har beslutat att väcka misstroendeförklaring mot tre mininstrar.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har Löfven kallat till möte med flera ministrar i Rosenbad, enligt en källa till Expressen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Tomas Eneroth, gruppledare S-riksdagsgruppen, kallar Alliansens misstroendeförklaring för "oseriös".
Foto: Björn Nordqvist
Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna stöder alliansens beslut om misstroendeförklaring.
Foto: / Meli Petersson Ellafi
Anna Kinberg Batra (M) och alliansen har fattat beslut om misstroendeförklaring mot tre ministrar.
Foto: / Meli Petersson Ellafi
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ska fundera på om de vill kräva en ministers avgång.
Foto: / Meli Petersson Ellafi
Mikael Odenberg är kritisk till alliansledarnas missförtroendeförklaringar.
Foto: JENS L'ESTRADE
1 / 9

Alliansen väcker misstroendeförklaring mot de tre ministrarna Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist.

På eftermiddagen kom flera ministrar till Rosenbad men trots det långa mötet kommer regeringens besked dröja – inte förrän i morgon klockan 10 håller Stefan Löfven en pressträff. 

– När det gäller regeringsfrågan håller statsministern presskonferens i morgon och det är då han ger information om hur det kommer bli. Det är han som får återkomma, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad. 

En moderatkälla uppger att alliansen är redo att ta över makten – och att man drar upp taktiken i ett hemligt möte. 

Klockan 09.00 på onsdagsförmiddagen meddelade allianspartierna att de riktar misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), inrikesminister Andres Ygeman (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S). 

Orsaken är IT-haveriet vid Transportstyrelsen, samt hur regeringen har hanterat skandalen.  

Vid 14-tiden uppgav SVT att ett av alternativen som nu övervägs i regeringskansliet är att regeringen avgår redan i dag. 

– Ja, det finns absolut en potentiell risk att statsminister Stefan Löfven meddelar sin avgång, säger en källa till SVT Nyheter.

En regeringskälla säger till Aftonbladet att Löfven är beredd att avgå och låta M-ledaren Anna Kinberg Batra styra fram till nästa val.

– Hon skulle då med ett år kvar till ordinarie val få enormt svårt att styra, uppger källan för Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Expressen sammanträder Socialdemokraternas verkställande utskott – med partiets mäktigaste företrädare – i en telefonkonferens under dagen. 

– Det tänker jag inte kommentera, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ledamot i VU och LO-ordförande. 

Det finns uppgifter om att Stefan Löfven kommer att lämna redan i dag. 

– Jag tänker inte kommentera det. Det får du fråga Stefan Löfven om, han är statsminister. Jag tänker inte kommentera det överhuvudtaget, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Det finns flera tänkbara scenarion som kan hända. Vilket tror du är det mest troliga?

– Regeringsfrågan och vad som händer i regering och riksdag får du fråga Stefan Löfven om. Det vet jag inte som LO-ordförande om.

Inte heller Berit Högman, vice gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, vill kommentera om Stefan Löfven eller andra ministrar kommer lämna. 

– Det är en fråga jag absolut inte ska svara på, säger hon till Studio Ett och säger att hon har förtroende för Stefan Löfven. 

Men strax innan klockan 19 på onsdagskvällen kom beskedet att Stefan Löfven inte kommer ge något besked förrän i morgon, torsdag, då statsministern kommer att hålla en pressträff klockan 10.00. 

"Vi har ingen brådska", säger Odd Guteland, presschefen.


– När det gäller regeringsfrågan håller statsministern presskonferens i morgon och det är då han ger information om hur det kommer bli. Det är han som får återkomma, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad. 

Hur ser ditt förtroende ut för de tre ministrarna? 

– När det gäller ansvarsfrågan är det statsministern som bedömer vilka statsråd som ingår i regeringen och där kommer vi få besked i morgon. Vad jag kan konstatera är att departementen fick kännedom om transportstyrelsen och det agerandet som skett har det pågått ett arbete med full kraft, säger hon. 

Stefan Löfvens pressekreterare kommenterar mötet i Rosenbad såhär:

– Vi har inte haft regeringssammanträde, det har man på torsdagar. Det är Rosenbad, det är onsdag, det är arbetsdag. Jag kommenterar inte statsministerns möten, säger hans pressekreterare Adriana Haxhimustafa till Expressen och hänvisar till torsdagens presskonferens. 

– Vi är kallade till ett möte före presskonferensen, säger Hanna Westerén och avböjer att kommentera vidare fram till dess. 

Vid 14.20 rapporterade också Aftonbladet att en moderatkälla säger att alliansen är redo att ta över makten och att man tar upp taktiken i hemligt möte.

– Faller regeringen måste vi ta ansvar, då är vi beredda på att regera, säger M-källan till Aftonbladet. 

– Vi från alliansens sida vill väcka misstroendeförklaring mot de tre ansvariga statsråden Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Partiledare Annie Lööf (C) anser att flera ministrar har misskött sina ämbetsområden:

– Det här behöver få konsekvenser här och nu. De tre statsråden har försummat sitt ansvar, och detta kan ha hotat rikets säkerhet.LÄS MER: Transportstyrelsen riskerar fler läckor

"Förtroendet är förbrukat"

– Grunden för misstroendet mot dessa ministrar är bristande ansvar och bristande omdöme i deras ämbetsutövning, säger partiledare Ebba Bush Thor (KD).

– Jag vill sammanfatta det med att svenska folket förtjänar bättre. Förtroendet är förbrukat, säger hon.

Liberalernas ledare Jan Björklund kallar skandalen "den största säkerhetsläckan sen Stig Bergling". 

– Hela händelseförloppet vittnar om stor naivitet på många nivåer inom statsförvaltningen, säger han.

– Vi begär att de här tre statsråden avgår - inte hela regeringen, säger Björklund. 

SD stöder alliansens förslag

Sverigedemokraterna stöder alliansens förslag. 

– Vi välkomnar det. Vi sa ju redan för ett par dagar sen att de här tre ministrarna bör gå på ett eller annat sätt , säger partiledare Jimmie Åkesson.

– Vi gav statsministern en frist fram tills dess att han avlägger regeringsförklaringen. Nu kom ju beskedet från ett samlat alliansen vilket är välkommet.

Åkesson säger att han ser allvarligt på skandalen.

– Inrikesministern verkar inte se allvaret i det här, säger han.

– Den här regeringen menar jag har varit direkt skadlig för vårt land, jag vill att den försvinner. Exakt hur det går till är ju inte klart.

I och med Sverigedemokraternas stöd har alliansens majoritet i riksdagen vid ett eventuellt misstroendevotum.

"Tvåla till regeringen maximalt"

Vänsterpartiet stöder inte alliansens misstroendeförklaring. 

– Vi kommer inte att rösta för ett långtgående misstroende. Däremot kommer vi kanske lägga förslag på ett eget misstroende mot något enskild ansvarig minister, säger vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

– Det som sker nu är att alliansen tar chansen att tvåla till regeringen maximalt. Det gör de trots att de är ansvariga för den usla privatiseringen.

Han anser även att alliansen saknar självkritik och att man även måste titta på den förra regeringens beslut som rör Transportstyrelsen. 

Senare på onsdageftermiddagen meddelade Sjöstedt på Twitter att man kräver att Anna Johansson ska avgå att och man KU-anmäler Alliansregeringen. 


https://twitter.com/jsjostedt/status/890204352132132865

Även Socialdemokraterna KU-anmäler den förra alliansregeringen. 

Hans Hoff vill att KU ska granska om ministrarna i Alliansen har gett sitt godkännande till outsourcingen hos Transportstyrelsen. 

– De måste ha fått ett godkännande för att kunna gå vidare, säger han till Aftonbladet. 

S-toppen: "Oseriöst"

På onsdagseftermiddagen kallade Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, Allianspartiernas agerande för ”anmärkningsvärt och oseriöst". 

– Det är uppenbart att man sätter partipolitik och politiskt spel före att ta reda på vad som seriöst har skett. Tar man till ett så starkt vapen som misstroendevotum ska man ha rejält på fötterna och inte ha krisen inom Moderaterna och alliansen som utgångspunkt. 

Eneroth anser att alliansen i stället skulle ha inväntat granskningen i Konstitutionsutskottet, och den utredning av Transportstyrelsen som Löfven har flaggat för. 

Sitter Löfven i krismöte nu?

– Nej, det tror jag inte. Statsministern har att överväga olika alternativ, och han väljer själv att sedan kommunicera det. Rent formellt finns det fyra alternativ - att alliansen drar tillbaka misstroendevotumet, att statsråden själva avgår, att de blir entledigade eller att man utlyser extraval, säger han.

– Det är de verktyg som konstitutionen ger. 

Erik Bergkvist, ledamot i partistyrelsen, är även han kritisk mot att alliansen väcker misstroendeförklaring mot tre ministrar. 

– Snälla någon, misstroendevotum mot ministrar i sådana här frågor. Ja, det är trams, säger han. 

Är det inte ganska allvarligt när det handlar om sådana här frågor när det gäller rikets säkerhet.

– Men låt oss utreda det då. Det är inte ens klarlagt. Man är ju så sugen på att ta politiska poänger att man inte ens kan göra en politisk analys. Det här är ovärdigt av svenska riksdagsledamöter att göra på det här viset, säger Erik Bergkvist. 

Erik Bergkvist (S) vill inte ge några kommentarer på om att Stefan Löfven är redo att lämna. 

– Jag har inga uppgifter på något sådant och om jag hade det skulle jag inte kommentera det. 

Även Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk mot alliansen. 

– Det har skett fel här och då ska det göras en prövning i konstitutionsutskottet om vilket ansvar respektive minister har tagit eller inte tagit och vilken information som har kommit till vem och inte vill vem. Det är en självklar granskning eftersom det här är en allvarlig händelse. När man har gjort det går man till riksdagen och bestämmer om någon ska få prickning eller inte fortsatt förtroende. Men det som har skett de senaste dagarna är helt huvudlöst. Det är ett enda politiskt spel allihopa, säger han. 

Löfven kallar till möte 

Vid lunchtid  kallade Löfven till möte med flera ministrar på Rosenbad, enligt Expressens källa. 

Anna Johansson skymtades vid regeringskansliet vid lunchtid. 

Hennes pressekreterare Victor Harju väljer att inte kommentera:

– Vi kommenterar sällan vilka möten som sker internt eller mellan vilka. 

Löfvens pressekreterare Adriana Haxhimustafa säger till Expressen:

– Möten på Rosenbad brukar ju förekomma, i och med att det är ändå onsdag,  och det är en arbetsdag. Sen kommenterar vi inte interna möten generellt. 

Miljöpartiets språkrör har inte kommenterat. 

– I nuläget har vi inga kommentarer, kan återkomma om det ändrar sig, säger partiets pressekreterare Mikaela Kotschack.

Kallar in riksdagen i sommar

Alliansen ska nu i sina respektive arbetsgrupper begära att talmannen kallar in kammaren för att kunna behandla begäran om misstroendeförklaring. I praktiken handlar det om att i riksdagen rösta om statsråden har förtroende. 

"Jag kan inte agera innan jag fått in 115 underskrifter med begäran om extra sammanträde. Sedan efter att yrkandet framställs ska det bordläggas ett antal gånger. Så allt beror på när underskrifterna kommer in", skriver riksdagens talman Urban Ahlin i ett sms till Expressen.

Hur snabbt går efter att du fått underskrifterna?

"Efter sammanträdet ska det ske inom tio dagar".

"Rycks med av egen upphetsning"

Den tidigare moderata försvarsministern Mikael Odenberg riktar kritik mot Alliansledarnas missförtroendeförklaringar. 

– Det är fullt motiverat att yrka mot infrastrukturministern Anna Johansson, säger han och fortsätter senare: 

– Jag ser inte att han överskridit sina befogenheter, säger Mikael Odenberg om Peter Hultqvist. 

Till Dagens Nyheter säger han vid lunchtid på onsdagen: 

– Det känns som att de rycks med av sin egen upphetsning. 

– Allmänpolitiska synpunkter... ska inte läggas till grund för missförtroendeförklaring. Missförtroendeförklaring är inte till för att demonstrera politiskt missnöje, utan det är ett skarpt verktyg för att komma till rätta med statsråd som misshandlat vår författning, säger Odenberg till DN. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.