Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen kallar upp SCB-chef efter stora statistikproblemen

Civilminister Lena Micko (S).Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto: JESSICA GOW/TT
SCB:s generaldirektör Joakim Stymne.Foto: SUVAD MRKONJIC

Civilminister Lena Micko (S) tänker kalla upp statistikmyndigheten SCB:s generaldirektör Joakim Stymne för att få en redovisning kring de fortsatta problemen med SCB:s statistik som SVT avslöjat.

– Jag tycker det är allvarligt och jag är förvånad över detta. Nu är det upp till myndigheten att gå till botten med det här och bringa klarhet i situationen. Det är allvarligt om man inte har riktig statistik. Det gäller verkligen att ha tilltro till våra myndigheter och de uppgifter som tas fram, säger hon till SVT.

SCB lade ut viktiga samhällsundersökningar på call-centerbolag med många gymnasieungdomar anställda med stora problem som följd. Det fanns till exempel inget kollektivavtal.

– Jag tycker det är märkligt. Förra veckan fattade vi i regeringen beslut om att följa upp hur myndigheter har hanterat kraven på kollektivavtal i sina upphandlingar. Dels mot bakgrund av att det gått ett tag efter att beslutet togs men också utifrån hur det ser ut i praktiken, att man ser fördelar med detta, säger Lena Micko till SVT.

”Där finns mindre möjligheter att dra slutsatser”

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att osäkerheten kring SCB:s arbetslöshetssiffror gör att regeringens arbete försvåras.

– Det är en större osäkerhet i arbetslöshetssiffrorna än vad det är normalt är eftersom de har ett mindre urval på grund av de problem de har haft med upphandlingen. Det gör att vi kanske tittar lite mer på annan statistik än vad man gör i normala fall. Om man till exempel vill göra nedbrytningar i arbetskraftsundersökningen och titta på mindre grupper då har man mindre säkerhet. Så där finns mindre möjligheter att dra slutsatser om man till exempel vill titta på kvinnor i en viss ålder eller personer i en viss del av landet, säger Magdalena Andersson till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.