Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven ombildar regeringen

De nya ministrarna presenterades på dagens presskonferens.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven ombildar regeringen efter Transsportstyrelsens it-läcka.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarminister Peter Hultqvist blir kvar i regeringen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Anders Ygeman är en av de statsråd som avgår.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Även Anna Johansson avgår efter IT-skandalen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Margot Wallström anländer till Rosenbad.
Ibrahim Baylan, samordningsminister, anländer till Rosenbad.
Anders Ygeman anlände med ett leende på läpparna, enligt Expressens utsände reporter.
Annika Strandhäll tar över arbetet som socialminister efter Gabriel Wikström
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Anders Ygeman och Anna Johansson lämnar sina ministerposter – samtidigt om Peter Hultqvist får sitta var. 

Trots att två ministrar får gå kvarstår Alliansens misstroendeförklaring mot försvarsministern.  

– Det var ganska självklart för det är samma grund i dag som i går, säger Anna Kinberg Batra. 

Men enligt flera källor till TT är Alliansens splittrade i frågan och försöker nu dra sig ur. 

– Man kanske inte ska vara helt säker på att frågan om misstroende kommer att väckas i riksdagen, säger en källa med central insyn i Centerpartiet till nyhetsbyrån. 

Efter ett dygn kantat av regeringskris kallade statsminister Stefan Löfven till presskonferens klockan 10 på torsdagsmorgonen. Något försenat klev statsministern upp på podiet och lämnade besked om att regeringen ombildas.

– Jag väljer det som är bäst för landet, säger Stefan Löfven.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris.

Tre statsråd – inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson och folkhälsominister Gabriel Wikström – lämnar sina uppdrag.

Efter beskedet samlades alliansens partiledare, som så sent som i går morse även krävde försvarsminister Peter Hultqvists avgång. 

Enligt en källa fanns då olika uppfattningar mellan partierna om hur man ska hantera situationen efter Löfvens presskonferens. 

Enligt SVT har Moderaterna signalerat att de står fast vid beslutet om misstroende mot försvarsministern, men inom Liberalerna finns en tvekan. 

Inte först vid 15.30-tiden kom beskedet. Misstroendeförklaringen kvarstår. https://twitter.com/KinbergBatra/status/890567163433582592

"Grunden för vår begäran om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist kvarstår därför. I ljuset av att frågan nu gäller ett, i stället för som tidigare tre, statsråd finner vi det däremot inte längre befogat att begära extra riksdagssammanträde. Därför kommer vi inte framföra en sådan begäran utan yrka att frågan om misstroendeförklaring avgörs när riksdagen öppnar, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning", skriver Alliansledarna i ett pressmeddelande. 

Även Annie Lööf skriver om beslutet på Twitter – men är något vagare än Anna Kinberg Batra och öppnar upp för att det kan komma att bli ett annat beslut: 

"Vi kommer inte att kalla riksdagen till extra möte, utan väcka misstroende vid första ordinarie sammanträde, om inget nytt då framkommit som skulle ge skäl till förändrad bedömning", skriver hon på Twitter. 

– Det är något som står i Alliansens gemensamma uttalande. Den senaste veckan har nya uppgifter i den här säkerhetskrisen och informationshaveriet uppkommit i stort sett varje dag och det gäller att vara ödmjuk inför det faktum att det kan komma nya uppgifter som kan ändra vår sakmässiga bedömning. Jag tvivlar att så är fallet eftersom våra sakskäl grundar sig på vad Peter Hultqvist själv har sagt. Han säger att han fick informationen under våren 2016, det dröjde nästan ett år innan statsministern och ansvarigt statsråd fick reda på det här trots att han har suttit med säkerhetspolitiska rådet, säger hon när Expressen når henne. 

Även Jan Björklund, partiledare för Liberalerna, kommenterade Alliansens beslut på torsdagseftermiddagen. 

– Jag tycker det är konstigt att Ygeman får gå men Hultqvist sitta kvar, säger Jan Björklund.

Däremot dementerar han att det ska ha funnits en tvekan inom Liberalerna att misstroendeförklaringen skulle kvarstå mot Peter Hultqvist.

Men nu säger flera källor till TT att det finns en spricka inom Alliansen och att det inte alls var så självklart. 

– Man kanske inte ska vara helt säker på att frågan om misstroende kommer att väckas i riksdagen, säger en källa med central insyn i Centerpartiet.

TT: Hur ska Alliansen dra sig ur det, tänker du?

– Det har vi två månader på oss att bli på det klara med.

Ygeman fattade beslutet i går

I samband med Löfvens regeringsombildning i dag försvann två av de tre ministrar som hotas av misstroendeförklaring efter skandalen inom Transportstyrelsen.

För Aftonbladet berättar Ygeman att han fattade beslutet under gårdagen:

– Jag hade föredragit att stanna i regeringen och jobba vidare för Sveriges säkerhet. Men i det här läget var det enda rimliga att jag lämna. Det har inte förekommit några påtryckningar mot mig varken inifrån eller utifrån regeringen, säger den avgående inrikesministern.

Anna Johansson: Stor del av ansvaret ligger på förra regeringen 

Anna Johansson deltog inte själv på presskonferensen men säger till GP att en stor del av ansvaret ligger hos den förra regeringen som valde att outsourca stora delar av Transportstyrelsens verksamhet. 

– Jag kan inte se att jag gjort något fel, säger hon till tidningen och betonar samtidigt att IT-läckan är mycket allvarlig och att det som har hänt är "oacceptabelt". 

I intervjun säger hon att hon hade varit beredd att stanna kvar men att hon har fullt förtroende för sin efterträdare Tomas Eneroth. 

– Jag känner mig väldigt trygg med att Thomas Eneroth som är en klok och kompetent person kommer att sköta det arbetet på ett alldeles utsökt sätt, säger hon.

Tidigare under dagen skrev även Anna Johansson ett inlägg på Facebook om sin avgång. 

"I det läge som uppstått med ett misstroendevotum riktat mot mig har jag dock kommit till slutsatsen att det bästa för regeringen är att jag ställer min plats till förfogande. Jag välkomnar också den kommande KU-granskningen av hanteringen av ärendet", skrev hon där. 


Hultqvist blir kvar – trots hot om misstroendeförklaring

Det tredje statsrådet som hotas av misstroendeförklaring, är alltså försvarsminister Peter Hultqvist, som blir kvar på sin post.

– Peter Hultqvist har inte ansvar för den myndighet där missförhållande ägt rum och inte heller för den myndighet som hanterat tillsynsärendet. Anna Kinberg Batras och Jimmie Åkessons hot om en misstroendeförklaring mot försvarsministern är helt oseriöst, säger Stefan Löfven.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger själv:

– Jag anser inte att jag har begått något konstitutionellt fel.

Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister, är kritisk till att Alliansen väckte en misstroendeförklaring mot Peter Hultqvist. 

"Som jag konstaterade i går så var det en oklok overkill när Alliansen valde att ta med försvarsministern i sina avgångskrav. Återigen har Alliansen visat oskicklighet i det parlamentariska hantverket. Nu har Stefan Löfven kunnat spela tillbaka bollen och Alliansen har anledning att noga betänka situationen", skriver han på Facebook. 

I inlägget skriver han vidare att man regeringen tagit ansvar i och med att två ministrar har fått lämna och att det kommer ge ett grälsjukt och mindre ansvarsfullt intryck om man föregriper den kommande KU-granskningen och kräver en tredje ministers avgång. 

"Och tro inte att det är riskfritt med ett sådant chicken race. Jag utesluter inte alls att Löfven kommer att ställa kabinettsfråga inför en sådan förtroendeomröstning. Och då sitter Alliansen på pottkanten", skriver han i inlägget och avslutar med att utgången ser ut att kunna få två förlorare – både regeringen och alliansen. 


https://www.facebook.com/mikael.odenberg/posts/10155775560363706?pnref=story

Men Anna Kinberg slår ifrån sig kritiken från den tidigare moderata försvarsministern som menar att Alliansen rycktes med i sin egen upphetsning: 

– Nej inte alls. Vi har gjort en saklig genomgång av det här, säger Anna Kinberg Batra i Aktuellt samtidigt som hon säger att den här "frågan handlar inte om honom" utan om hur Stefan Löfven har hanterat det. 

Att han kallat Alliansen för grälsjuka är även det något som hon slår ifråg sig.

– Mikael Odenberg är ju känd för olika kritiska ståndpunkter – och dem får han stå för, säger hon i programmet.

Jimmie Åkessons tyckte att regerignen skulle avviserats sin avgång

Jimmie Åkesson skrev samtidigt ett inlägg på Facebook att det enda "rimliga hade vid dagens pressträff varit att regeringen skulle ha aviserat sin avgång."

"Sverige har idag en regering som bör ta sitt ansvar fullt ut och vårt krav om att även Försvarsministern bör avgå står kvar", skriver Åkesson.

Den tidigare S-ledaren Göran Persson säger att Stefan Löfvens drag att låta två ministrar gå men att behålla försvarsministern kan göra Alliansen till förlorare. 

–  Nu kvarstår problemet att han kan förlora sin försvarsminister. Men det kan bli så att de som vinner den striden slutar som de verkliga förlorarna, säger han till Svenska Dagbladet. 

Löfven: Jag sitter kvar

På torsdagseftermiddagen säger Stefan Löfven till Dagens Nyheter att han tänker sitta kvar även om Peter Hultqvist kommer fällas i höst vid en misstroendeförklaring. 

– Då hanterar jag den situationen. Jag är landets statsminister och då får jag hantera den också, säger han till DN. 

Tungviktare blir ny infrastrukturminister

När regeringen nu ombildas träder samtidigt två nya ministrar in som ministrar. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth blir ny infrastrukturminister och Heléne Fritzon, kommunstyrelseordförande i Kristianstad, blir ny migrationsminister.

Justitieminister Morgan Johansson får större ansvar med ny titel som justitie- och inrikesminister. I den rollen har han bland annat samlat ansvar för polisen och rättsväsendet.

Så möblerar Löfven om i regeringen

Inrikesminister Anders Ygeman avgår 

Avgår på egen begäran. Efter att oppositionen meddelat att man avser väcka misstroendeförklaring mot Ygeman gör han bedömningen att regeringen kan göra ett bättre arbete utan honom, enligt Löfven. Statsministern kommer att föreslå Ygeman som ny gruppledare för S i riksdagen.


Infrastrukturminister Anna Johansson avgår

Johansson har konstaterat att hon bär ansvaret för att information om den olagliga informationshanteringen inom Transportstyrelsen inte nådde fram. Har själv begärt entledigande, enligt Löfven.


Folkhälsominister Gabriel Wikström avgår

Har begärt och beviljats entledigande på grund av hälsoskäl.


Tomas Eneroth blir infrastrukturminister

Går från rollen som gruppledare för S i riksdagen in i regeringen.


Heléne Fritzon blir migrationsminister och biträdande justitieminister

Lämnar sin nuvarande post som socialdemokratiskt kommunstyrelseordförande i Kristianstad. Vid presentationen underströk Löfven att Fritzon styrt kommunen genom en blocköverskridande överenskommelse tillsammans med C och L.

Även socialminister Annika Strandhäll får ökat förtroende. När Gabriel Wikström avgår på grund av hälsoskäl tar hon över hans portfölj. Hennes nya titel blir socialminister med ansvar för sjukvård, socialförsäkringar, folkhälsofrågor och idrott.


LÄS MER: Så går en misstroendeförklaring till

Skandalen uppdagades i juni. I korthet handlar IT-skandalen om att Transportstyrelsen utkontrakterat hanteringen av känsliga uppgifter till företag utomlands – och det befaras att hemlig information kan ha röjts.

Dåvarande generaldirektören för Transportstyrelsen, Maria Ågren, fick ett strafföreläggande på 70 000 kronor i juni för "vårdslöshet med hemlig uppgift".


LÄS MER: Detta har hänt i skandalen kring Transportstyrelsen 

Informationsflödet kritiseras 

Det var år 2015 som den vårdslösa hanteringen av de hemliga uppgifterna skedde – men inrikesminister Anders Ygeman, infrastrukturminister Anna Johansson, och försvarsminister Peter Hultqvist fick inte reda på vad som hade hänt förrän tidigt 2016. 

Men statsministern informerades inte förrän i januari 2017.

Det är bland annat hanteringen av informationsflödet som kritiseras av oppositionsledare. 

Stefan Löfven har själv kallat händelsen för ett "haveri" – något som alliansledarna tagit fasta på då de beslutade sig för missförtroendeförklaringarna mot Johansson, Ygeman och Hultqvist. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.