Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

FHM får ökad makt över serveringsställen

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten mandat till att kontrollera maxantalet besökare på restauranger och barer, gym och andra publika lokaler. Samt begränsa öppettiderna för samtliga serveringsställen, det är bredare än bara de som serverar alkohol.
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialminister Lena Hallengren deltar.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utbildningsminister Anna Ekström deltar.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten får ett bemyndigande att begränsa öppettiderna för kaféer, restauranger och barer – samt hur många besökare gym och andra samlingsställen har.

Myndigheten föreslår att samtliga serveringsställen stänger 20.30.

Stefan Löfven hoppas att det inte blir en tredje våg i Sverige.

– Det är inte ödesbestämt, utan det beror på ditt och mitt agerande, säger statsministern.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

NYA RESTRIKTIONERNA – DETTA GÄLLER:

Regeringen presenterar i dag skärpta restriktioner för serveringsställen, butiker och gym.

Alla serveringsställen ska stänga klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte, men får ha öppet för takeaway. Detta ska gälla från 1 mars och tills vidare.

Maxantalet för personer på gallerior, butiker och gym skärps ytterligare. Det är ännu inte klart hur dessa skärpta regler ska se ut, och FHM ”för dialog med näringslivet”.

Butiker ansvarar för att se till att personer handlar en och en, och inte i grupper. Barn, och andra personer som behöver stöd, är undantagna.

Folkhälsomyndigheten skärper sin avrådan till idrottsföreningar gällande cuper, matcher och läger. Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå kommer att tillåtas, och undantaget för enstaka matcher för barn och unga födda 2005 och senare tas bort.

Stefan Löfven började sitt anförande vid pressträffen med att berätta att det finns en risk för en tredje våg.

– Det är inte ödesbestämt, utan det beror på ditt och mitt agerande, sa statsministern.

Regeringen gör det därför möjligt för Folkhälsomyndigheten att lokalt eller nationellt att begränsa öppettiderna för samtliga serveringsställen. Alltså barer, kaféer och restauranger.

Myndighteten vill att alla ställen ska stänga vid 20.30 och att det ska börja gälla från månadsskiftet.

Expertmyndigheten får även rätt att begränsa antalet personer som vistas i barer, gallerier och andra samlingsplatser.

Förutom statsminister Stefan Löfven medverkar också socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström och Folkhälsomyndigheten generaldirektör Johan Carlson vid pressträffen på onsdagen.

– Vaccinationen är ett ljus i tunneln, men det finns fortfarande många människor som kan bli smittade och sjuka, sa Lena Hallengren.

Begränsningar för ungdomsidrotten

Hallengren meddelade att idrottsföreningar får skärpta regler för cuper, turneringar och andra evenemang.

Samtidigt sa skolminister Anna Ekström att regeringen inte tvekar på att stänga skolor om det skulle behövas.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, meddelade samtidigt att enstaka idrottsmatcher inte får tillåtas för unga. Han säger att det skolor inte slentrianmässigt ska stänga för att ha distansundervisning, utan att den åtgärden ska användas bara om den måste.

– Du ska absolut inte bege dig i väg på en resa om du känner dig minsta sjuk, eller om du och din familj inte kan följa de regler som finns.

Flera regioner skärper restriktioner

Oro inför sportlovet och utbrott av coronamutationer fick flera regioner att under måndag och tisdag inför lokala restriktioner. En gemensam linje för regionerna Västra Götaland, Gävleborg, Västerbotten, Stockholm och Sörmland är att munskydd rekommenderas under dygnets alla timmar samt i inomhusmiljöer där avstånd är svårt.

Generellt i landet ökar också smittspridningen, något som oroar statsepidemiolog Anders Tegnell, särskilt med tanke på att sporlovet står för dörren. Samtidigt menar han att det är svårt att säga om Sverige är på väg mot en tredje våg.

– Man vet inte om man är i en våg förrän man är i den, sa han på tisdagens pressträff.

– Men det är helt klart att förbättrar vi inte följsamheten till alla de råd och rekommendationer som finns på plats, då är det väldigt stor risk att vi redan är på väg in i en tredje våg.



Folkhälsomyndigheten om Region Stockholms beslut att införa munskydd alltid på kollektivtrafiken.
Regeringen om smittan bland tävlingsindrott för unga: ”Ju yngre barnen är desto mindre risk för smittspridning”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.