Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kan få sex miljoner vaccindoser

Astra zenecas vaccin genomgår nu avslutande prövningar. Vaccinet är lovande, och om det godkänns kommer 300 miljoner doser fördelas mellan länderna som ingår i avtalet.
Socialminister Lena Hallengren.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från Karolinska institutet där forskning kring ett nytt coronavirus pågår.
Foto: JONAS LINDKVIST/TT

Sverige har skrivit på ett EU-avtal med Astra Zeneca som garanterar landet vaccin – om det godkänns.

Det meddelade statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren vid en blixtinkallad pressträff på torsdagen.

– För Sveriges del innebär det att vi kommer få sex miljoner doser. Vaccinet kommer räcka till 3-6 miljoner svenskar, säger Lena Hallengren.

Statsminister Stefan Löfven inledde pressträffen:

– Vardagen är annorlunda för många. Viruset kommer fortsätta pröva oss och prägla landet. Ett avgörande budskap är fortfarande: krisen är inte över på länge. Hösten kommer bli annorlunda. Många kanske tycker att man hört våra uppmaningar många gånger. Men det är för att det behövs. Vi behöver alla rannsaka oss, vad gör vi själva?

– Det finns en sak som mer radikalt kan göra att vi kan återgå till normala förhållanden. Det är om vi kan få fram ett vaccin.

Sverige har skrivit under vaccinavtal

Därefter meddelade statsministern det pressträffen satts in för: Att Sverige på torsdagen skrivit under ett EU-avtal med läkemedelsföretaget Astra zeneca.

– Tidigare i dag beslutade regeringen att Sverige ska delta i ett EU-gemensamt avtal med Astra Zeneca. Det avtalet ska ge Sverige tillgång till vaccinet mot covid-19, som företaget tagit fram. Om vaccinet blir godkänt. 

Socialminister Lena Hallengren tog över:

– Nu finns ett första avtal på bordet. Sverige har i dag beslutat att vi ska delta. Astra zenecas vaccin genomgår nu avslutande prövningar. Vaccinet är lovande, och om det godkänns kommer 300 miljoner doser fördelas mellan länderna som ingår i avtalet.

– För Sveriges del innebär det att vi kommer få 6 miljoner doser. Vaccinet kommer räcka till 3-6 miljoner svenskar.

Troligtvis kommer personer i riskgrupp att prioriteras, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten: Fortsatt smittspridning

Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare sen den 16 juni, medverkade också på pressträffen och berättade om arbetet med ett vaccin.

– Vi har ett avtal för Astra zenecas vaccin. Inom två veckor har vi ytterligare tre avtal att ta ställning till. Vi förhandlar med alla i dag, säger Bergström.

– För att helgardera.

På torsdagen rapporterades tre nya dödsfall i coronaviruset i Sverige. Totalt har nu 5 805 personer i Sverige dött i covid-19. Folkhälsomyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell säger att ”Sverige är inne i en platåfas”:

– Vi har en fortsatt smittspridning i landet, säger hon.

– Vi behöver följa rekommendationerna, hålla avstånd, tvätta händer och testa oss om vi symtom.

Vidare uppgav Karin Tegmark Wisell att tolv svenska regioner nu inte har en enda coronapatient som intensivvårdas.

Tidigare i dag beslutade regeringen att Sverige ska delta i ett EU-gemensamt avtal med Astra Zeneca. Det avtalet ska ge Sverige tillgång till vaccinet mot covid-19, som företaget tagit fram. Om vaccinet blir godkänt.
Richard Bergström om säkerhetstesterna av vaccinen: ”Större prövningar än normalt för vaccin”.
Lena Hallengren (S) om Astra Zenecas vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.