Mikael Damberg: ”Jag vill inte se några trånga uteserveringar”

Senaste nytt kring coronaviruset i Expressen TV.
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, inrikesminister Mikael Damberg (S), rikspolischef Anders Thornberg och generaldirektören för MSB, Dan Eliasson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholm har sett en avplaning – men inför påsken uppmanar inrikesministern alla att fortsätta ta ansvar.

– Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm eller någon annanstans, säger han. 

Rikspolischefen Anders Thornberg berättade att brottsligheten minskade med fyra procent i mars månad. 

Tidigare i dag aviserade Folkhälsomyndigheten om kontroller på restauranger och barer under helgen. 

Syftet är att se vilka verksamheter som inte följer de riktlinjer som regeringen och myndigheten utfärdat. 

Enligt statsepidemiologen Anders Tegnell kommer myndigheterna inte dra sig för att ”statuera exempel” och att det kommer att få konsekvenser att inte följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Det kommer göras kontroller i helgen som kommer leda till beslut om man inte följer råden i de här kontrollerna, säger Anders Tegnell.

Presskonferens med Mikael Damberg

Klockan 16.30 inleddes presskonferensen med inrikesminister Mikael Damberg, rikspolischef Anders Thornberg, MSB:s generaldirektör Dan Eliasson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Mikael Damberg berömde svenska folket, som förändrat sitt beteende.

– Många har valt att ställa in den efterlängtade skidresan. Vi ser i statistiken att svenska folket verkar ta intryck av den diskussion vi har och de rekommendationer som faktiskt finns, säger Mikael Damberg.

Men han riktade också en skarp uppmaning inför påsken – och att vi inte ska ta framgångarna för givna.

– Vårt beteende måste hålla över tid och vi ser att vissa sektorer inte riktigt tar de rekommendationer som finns på allvar. Det är inte tips, utan regler som ska följas, säger Damberg, och fortsätter:

– Jag vill inte se några trånga uteserveringar i Stockholm eller någon annanstans. Det är dags att alla tar sitt ansvar. 

Brottsligheten minskade i mars

Rikspolischefen Anders Thornberg säger att brottsligheten minskade med fyra procent i mars månad – och att det kan kopplas till coronaviruset. 

Brotten som framför allt gått ner är gäller våldsbrott, bedrägeri och trafikbrott. Samtidigt kan vissa brott vara svårare att anmäla än andra, säger han. 

– Personer som utsätts för brott i nära relationer har oftast svårt att anmäla de här brotten. Det är viktigt att kontakta polis om man hör ljud, skrik eller om det finns anledning till oro. 

I Expressen TV utvecklar han om den minskade brottsligheten: 

– Det ligger ungefär på samma nivå. Men det vi har sett är att misshandel, trafikbrott och en del bedrägeribrott har minskat. Det är ingen stor minskning, det är fyra procent så det är lite för tidigt att dra de växlarna. Men vi har inte så mycket att göra för våra gränspoliser så de har omskolats för att arbeta med bedrägeribrott. 

1,5 miljoner ansiktsmasker i månaden

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell berättade också att de ingått ett avtal med företaget Mölnlycke om ska leverera 1,5 miljoner ansiktsmasker varje månad resten av året till svensk vård. 

– Det innebär att svensk vård kommer få 1,5 miljoner ansiktsskydd i månaden från och med maj till slutet av året. Det är ett väsentligt och mycket välkommet tillskott, säger hon i Expressen TV. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.