Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen kallar Google och Facebook till möte

Justitieminister Morgan Johansson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. På bilden: Jeanette Gustafsdotter.
Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD
Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.
Foto: SVEN LINDWALL
Regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT / NTB SCANPIX

Regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte.

På mötet kommer justitieminister Morgan Johansson, S, att kräva att de snabbare tar bort olagligt innehåll från sina plattformar. 

Det måste också bli lättare att nå företagen om man har klagomål på innehållet, anser ministern.

– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Samtidigt: Bara minuter efter mötet dök högerextremister upp vid Expressens redaktion.

På fredagen hölls ett möte på regeringskansliet Rosenbad mellan Tidningsutgivarna och justitieminister Morgan Johansson.

Tidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.


LÄS MER: Youtube sprider hetsdömd vitmaktmusik 

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, Eva Burman, chefredaktör för Eskilstunakuriren, justitieminister Morgan Johansson och Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen under mötet på fredagen.

Kallar till möte efter senaste tidens avslöjanden

Beskedet från justitieministern var att regeringen tänker kalla bland andra Google och Facebook till ett möte i Stockholm med anledning av den senaste tidens avslöjanden om hur hatiskt och kränkande material tillåts ligga kvar på plattformarna i strid med företagens användarvillkor och ibland också med svensk lag.

Regeringen kommer kräva av nätjättarna att de blir mer tillgängliga. Det ska bli lättare för användare som har klagomål att komma i kontakt med företagen. Man kommer också att kräva att de plockar bort material som bryter mot användarvillkoren betydligt snabbare än i dag.

Mötet är satt till den 13 april. 

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Räknar du med att de kommer?

– Ja, det gör jag. Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopplas med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de är beredda att lyssna på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen på dem så är det ett initiativ jag gärna tar.

Googles presschef för Sverige, Farshad Shadloo kommenterar mötet i ett mejl till expressen:

– Vi träffar gärna intressenter kring dessa viktiga ämnen. Därför tog vi också självmant initiativ till möte med Morgan Johansson och Peter Eriksson den 13 april. Detta bokades föregående vecka.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, välkomnar Morgan Johanssons besked.
Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mötet mellan nätjättarna och den svenska regeringen uppmärksammas även internationellt. Bland annat har nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat om det. 

Efter att Expressen och Dagens Nyheter granskat hur upphovsrättsskyddat – och främlingsfientligt – material spridits på Youtube via Granskning Sverige, har Google valt att stänga ner deras konto.

Bara minuter efter TU:s möte med Morgan Johansson kom delar av ett högerextremt nätverk till entréplan vid Expressens, Dagens Nyheters och Dagens industris redaktioner på Kungsholmen i Stockholm.

Där söker de bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och tar bilder på sig själva.


LÄS MER: En av fem överväger att lämna Facebook 


Thomas Mattsson: Angrepp på demokratin

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson välkomnar Morgan Johanssons besked vid mötet.

– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar. Det vore bra för användarna om det som är uppenbart brottsligt plockas bort så att inte enskilda utsätts för publicitetsskada, säger Mattsson.

Han fortsätter:

– De angrepp som sker på samhällsbärande grupper, som förtroendevalda politiker, tjänstemän på myndigheter och journalister är attacker på den svenska demokratin och står i strid med intentionerna i tryck- och yttrandefriheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.