Justitieminister Morgan Johansson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅNJustitieminister Morgan Johansson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson. Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. På bilden: Jeanette Gustafsdotter. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILDTidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. På bilden: Jeanette Gustafsdotter. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD
Tidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. På bilden: Jeanette Gustafsdotter. Foto: JONAS HELLSÉN / PRESSBILD
Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. Foto: SVEN LINDWALLEskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. Foto: SVEN LINDWALL
Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. Foto: SVEN LINDWALL
Regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT / NTB SCANPIXRegeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT / NTB SCANPIX
Regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte. Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT / NTB SCANPIX

Regeringen kallar Google och Facebook till möte

Publicerad

Regeringen kallar Google, Facebook och andra nätjättar till möte.

På mötet kommer justitieminister Morgan Johansson, S, att kräva att de snabbare tar bort olagligt innehåll från sina plattformar. 

Det måste också bli lättare att nå företagen om man har klagomål på innehållet, anser ministern.

– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

Samtidigt: Bara minuter efter mötet dök högerextremister upp vid Expressens redaktion.

På fredagen hölls ett möte på regeringskansliet Rosenbad mellan Tidningsutgivarna och justitieminister Morgan Johansson.

Tidningsutgivarna representerades av vd Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

 

LÄS MER: Youtube sprider hetsdömd vitmaktmusik 

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna, Eva Burman, chefredaktör för Eskilstunakuriren, justitieminister Morgan Johansson och Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen under mötet på fredagen.

Kallar till möte efter senaste tidens avslöjanden

Beskedet från justitieministern var att regeringen tänker kalla bland andra Google och Facebook till ett möte i Stockholm med anledning av den senaste tidens avslöjanden om hur hatiskt och kränkande material tillåts ligga kvar på plattformarna i strid med företagens användarvillkor och ibland också med svensk lag.

Regeringen kommer kräva av nätjättarna att de blir mer tillgängliga. Det ska bli lättare för användare som har klagomål att komma i kontakt med företagen. Man kommer också att kräva att de plockar bort material som bryter mot användarvillkoren betydligt snabbare än i dag.

Mötet är satt till den 13 april. 

– I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

Räknar du med att de kommer?

– Ja, det gör jag. Det jag förstår är att de vill göra saker bättre. De vill ju inte sammankopplas med hat och våld. Jag tror de förstår att de nu är i ett sådant läge att de är beredda att lyssna på kritiken. Och om vi i regeringen kan agera för att öka pressen på dem så är det ett initiativ jag gärna tar.

Googles presschef för Sverige, Farshad Shadloo kommenterar mötet i ett mejl till expressen:

– Vi träffar gärna intressenter kring dessa viktiga ämnen. Därför tog vi också självmant initiativ till möte med Morgan Johansson och Peter Eriksson den 13 april. Detta bokades föregående vecka.

Thomas Mattsson, chefredaktör för Expressen, välkomnar Morgan Johanssons besked.Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Mötet mellan nätjättarna och den svenska regeringen uppmärksammas även internationellt. Bland annat har nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat om det. 

Efter att Expressen och Dagens Nyheter granskat hur upphovsrättsskyddat – och främlingsfientligt – material spridits på Youtube via Granskning Sverige, har Google valt att stänga ner deras konto.

Bara minuter efter TU:s möte med Morgan Johansson kom delar av ett högerextremt nätverk till entréplan vid Expressens, Dagens Nyheters och Dagens industris redaktioner på Kungsholmen i Stockholm.

Där söker de bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och tar bilder på sig själva.

 

LÄS MER: En av fem överväger att lämna Facebook 

 

Thomas Mattsson: Angrepp på demokratin

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson välkomnar Morgan Johanssons besked vid mötet.

– Det är positivt att regeringen tar allvarligt på de uppenbara problem som finns på nätjättarnas plattformar. Det vore bra för användarna om det som är uppenbart brottsligt plockas bort så att inte enskilda utsätts för publicitetsskada, säger Mattsson.

Han fortsätter:

– De angrepp som sker på samhällsbärande grupper, som förtroendevalda politiker, tjänstemän på myndigheter och journalister är attacker på den svenska demokratin och står i strid med intentionerna i tryck- och yttrandefriheten.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag