Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen inför vargkommitté

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Tt

VARGJAKT. Naturvårdsverket får den permanenta vargkommitté som myndigheten krävt.

Regeringen vidtar flera åtgärder för att få en långsiktig, livskraftig vargstam, och där ingår en vargkommitté, skriver miljöminister Åsa Romson (MP) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) på SvD:s Brännpunkt.

"Det övergripande målet för regeringens rovdjurspolitik är att varg och andra rovdjur ska ha så kallad gynnsam bevarandestatus – samtidigt som tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas", skriver de.

Kommittén ska fungera som referensgrupp till regeringen och bestå av representanter från de grupper som tidigare ingick i rovdjurskommittén.

Flera andra åtgärder vidtas: Naturvårdsverket får i uppdrag att utreda gynnsam bevarandestatus för vargen, Jordbruksverket ska utreda skyddsåtgärder för att förebygga viltangrepp och regeringen ska granska de regionala viltförvaltningsdelegationerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.