Mikael Hvinlund från Migrationsverket och inrikesminister Anders Ygeman.Mikael Hvinlund från Migrationsverket och inrikesminister Anders Ygeman.
Mikael Hvinlund från Migrationsverket och inrikesminister Anders Ygeman.
Kontroller ska införas på bland annat Öresundsbron. Foto: Ronny JohannessonKontroller ska införas på bland annat Öresundsbron. Foto: Ronny Johannesson
Kontroller ska införas på bland annat Öresundsbron. Foto: Ronny Johannesson
Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin NilssonStefan Löfven. Foto: Anna-Karin Nilsson
Stefan Löfven. Foto: Anna-Karin Nilsson

Regeringen inför gränskontroller

Publicerad

Sverige inför tillfälliga inre gränskontroller i morgon, berättar inrikesminister Anders Ygeman (S) på en presskonferens.

Kontrollerna ska börja gälla från klockan 12 på torsdagen.

– Vi kan inte längre uppfylla vårt uppdrag – att säkerställa tak över huvudet, sa Migrationsverkets Mikael Hvinlund på presskonferensen.

# Regeringen inför gränskontroller med start torsdag klockan 12

# Gränskontrollerna är tillfälliga och kommer till att börja med gälla under tio dagar

# Migrationsverket begärde beslutet: Mer ordnat mottagande

# Beskedet blev en världsnyhet i internationella medier

# Även krav på id-kontroller för rederier som ankommer till Sverige införs

 

Expressen avslöjade tidigare i kväll att regeringen skulle införa gränskontroller. Och Inrikesminister Anders Ygeman, S inledde klockan 20, tillsammans med Migrationsverkets kommunikationsdirektör Mikael Hvinlund, en presskonferens på Rosenbad för att informera om regeringens beslut: Tillfälliga gränskontroller införs.

Beslutet är fattat efter att det kommit en förfrågan från Migrationsverket.

– Vi kan inte längre uppfylla vårt uppdrag – att säkerställa tak över huvudet, sa Migrationsverkets Mikael Hvinlund på presskonferensen.

Att förfrågan kommer från Migrationsverket och inte från polisen var oväntat eftersom migrationsminister Morgan Johansson, S, under de senaste veckorna hela tiden hänvisat till att en begäran om gränskontroller måste komma från polisen.

Uppgifter: Förberetts en längre tid

Anders Ygeman säger på presskonferensen i Rosenbad att polisen bedömt att det finns hot mot den allmänna ordningen och säkerheten och att gränskontrollerna upprättas för att återställa ordningen och underlätta Migrationsverkets arbete.

Dessutom kommer regeringen fatta beslut om att rederier som ankommer till Sverige måste kontrollera identitet på sina passagerare.

Enligt uppgifter till Expressen har regeringen under en längre tid haft beredskap för att snabbt fatta beslut om gränskontroller.

Polisen står redo för att låta beslutet träda i kraft. Enligt Börje Öhman, presschef på polismyndigheten,, fick polisen kännedom om regeringens beslut i eftermiddags. Beskedet var inte oväntat.

– Vi har förberett oss för detta eftersom det har diskuterats. Polisens ledningsgrupp ska mötas i morgon bitti för att fortsätta diskutera vad det innebär för vår verksamhet, säger Öhman.

Han vill inte gå in på några detaljer kring polisens arbete med gränskontrollerna.

MP-kommunalrådet vill lämna regeringen

Beskedet togs inte emot väl av Nils Karlsson, kommunalråd för Miljöpartiet i Malmö. Han säger att han själv hade lämnat regeringen i och med beslutet.

 

 

 

 

På presskonferensen bekräftade Anders Ygeman att kontrollerna sätts in i morgon, torsdag, klockan 12.00.

– Gränskontrollerna kommer inledningsvis att gälla i tio dagar, till den 21 november, sa han.

 

 

 

 

Den svenska regeringens besked har blivit en nyhet i flera världsmedier, bland annat uppmärksammas nyheten av brittiska BBC.

 

 

 

 

 

Ygeman säger att gränskontrollerna kan förlängas i perioder om 20 dagar.

Ekot uppger att kontrollerna kommer att gälla både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland. Enligt Ekot är det polisen som avgör var gränskontrollerna kommer att upprättas.

– Vi är beredda och kommer att gå i gång i morgon med egna resurser, sen kommer vi att få förstärkning från nationellt håll, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion syd.

Alla som går ombord på Stena Lines färjor kommer också att id-kontrolleras.

Enligt, Jesper Waltersson, presschef Stena Line, har rederiet inte fått någon förhandsinformation om gränskontrollerna. Men man har ändå varit förberedd på att det skulle kunna införas.

– De har talats om det här ett tag och det är klart att vi har tittat på det scenariot, säger han.

Stena Line har bland annat sett över bemanningen vid hamnarna i Tyskland. Man har tre avgångar per dag från olika orter där.

– Vi får anpassa verksamheten lokalt i Tyskland och får bemanna upp efter det, säger Jesper Waltersson.

"Vi har planer för olika scenarion"

Polisen i Region Syd kommer under kvällen att ha ett möte om hur arbetet med gränskontrollerna ska hanteras.

– Vi har planerat för olika scenarion framåt där detta har varit ett tänkbart. Vi kommer att ha ett möte i kväll för att se hur vi ska hantera situationen, säger Charlotta Hansson, kommunikationschef i polisregion syd.

Miljöpartiet har i egenskap av regeringsparti varit med och fattat beslutet. Enligt uppgift till Expressen står också Miljöpartiet bakom beslutet.

- Det här är ingenting jämfört med de tillfälliga uppehållstillstånden. Det var mycket värre att svälja. I praktiken skulle det kunna innebära att fler söker asyl i Sverige, säger en källa med insyn.

Magda Rasmusson, migrationspolitisk talesperson Miljöpartiet, säger att beslutet inte kommer att innebära att rätten att söka asyl förändras.

– Som regeringsparti är vi med och fattar tuffa beslut. Regeringen har lyssnat på myndigheterna och landat i att den här tillfälliga åtgärden behöver införas. Att det nu kommer genomföras inre gränskontroll innebär inte att rätten till att få sin asyl prövad förändras för de som kommer hit, säger Magda Rasmusson.

Men Grön Ungdom är inte av samma åsikt som moderpartiet.

– Det är ett dåligt förslag. Det finns inget som tyder på att det underlättar situationen eller förenklar för människor att komma in i samhället. Det är ren och skär signalpolitik, säger Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom.

– Man ska ju förstås ha respekt för att ansvarig myndighet begär detta. På det sättet har man ju hamnat rätt. Men det ökar också de resurser man måste sätta in vid gränsen, säger han.

Men trots kritiken menar Tovatt att det kan finnas goda konsekvenser.

– Det gör att ensamkommande flyktingbarn tidigare kan komma i kontakt med myndigheter och därmed också får sina rättigheter tillgodosedda i processen. Det är inte bara dåligt.

Många partier positiva

Expressen har varit i kontakt med övriga politiska partier för kommentarer. Alla partier utom Centerpartiet välkomnar regeringens beslut.

– Det är bra att regeringen, extremt senfärdigt, förstått behovet av att få någon kontroll över vilka som tar sig in i landet. Gränskontroller i sig behöver dock inte få någon avgörande inverkan på massinvandringen om inte asyllagstiftningen samtidigt skärps. Som Migrationsverkets generaldirektör framhöll kan detta till och med leda till ökad invandring. Gränsen behöver inte bara kontrolleras, den måste stängas, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare.

Moderaterna ställer sig bakom beslutet, men partiets ledare Anna Kinberg Batra menar att fler insatser måste till.

– Jag tror inte att det här räcker för att få kontroll över den situation vi har nu, säger Anna Kinberg Batra i Expressens livesändning.

KD-ledaren Ebba Busch Thor välkomnade regeringens beslut men tycker att mer behöver göras. Samma slutsats drar M-ledaren Anna Kinberg Batra. I SVT:s Aktuellt säger hon att partiet vill se effektivare åtgärder för återvändandet av dem som inte har rätt att vistas i Sverige.

Även Vänsterpartiet accepterar gränskontrollerna som regeringen nu sätter in, men partiledaren Jonas Sjöstedt säger att partiet har ett förbehåll.

– Är det så att vi får bättre ordning och arbetsförhållanden för Migrationsverket tycker jag att det är värt att göra det här, då accepterar vi det, säger Jonas Sjöstedt i Expressens livesändning.

Roger Haddad, Folkpartiets rättspolitiske talesperson säger att partiet stödjer beslutet.

- FP kommer att stödja beslut om tillfälliga inre gränskontroller inte minst mot bakgrund av Migrationsverkets viktiga besked om att trycket på Sverige och inte minst polisens inlaga om att vi uppfyller Schengenkriterierna för att införa de här kontrollerna. Vi måste ha kontroll över vilka som kommer hit, säger Roger Haddad.

- Regeringen, säkerhetspolisen eller polisen kan besluta om inre gränskontroll. Nu valde ju inrikesministern att dels lyfta Migrationsverkets begäran. Han valde också att lyfta Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Men han sa också att polisen hade inlämnat en skrivelse om säkerhetsläget och den allmänna ordningen utan att formellt begära det här beslutet. Den här informationen samlat indikerar att vi har en extraordinär situation.

 

 

 

 

"Sveriges beslut om att införa gränskontroller är enväntad och god nyhet för Finland. Kontrollen över migrationen i Norden förbättras", skriver finska inrikesministern Petteri Orpo på Twitter.

 

Centerpartiet är inte positiva till införandet av gränskontroller.

– Vi tycker att det är ett dåligt förslag. Det skulle innebära att man tar stora polisiära resurser och flyttar dem från normalt polisarbete som brottsbekämpning, utredningar och förebyggande arbete till att kontrollera vilka som passerar Sveriges gränser, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson.

Han menar att gränskontrollerna inte kommer minska antalet asylsökande till Sverige.

- Det finns en massa saker som man behöver göra. Men jag tror att man vill göra det här för att minska trycket, man vill minska antalet asylsökande. Men då har man missuppfattat asylrätten. Även om man har inre gränskontroll har man rätt att söka asyl när man kommer, så man kommer inte minska antalet asylsökande på det här sättet.

- Dessutom finns det andra ekonomiska aspekter som att man försvårar den gränsöverskridande arbetsmarknaden över Öresund. Det kan påverka gränshandel, handel överhuvudtaget. Så det finns många nackdelar med det här. Det är ett slag i luften, man löser inga problem men man skapar nya.

Polisförbundets kommunikationschef Emma Nilsson kan inte kommentera gränskontrollerna under onsdagskvällen.

Har ni blivit informerade?

– Inte såvitt jag vet, nej, det har vi inte, säger hon.

Sverigedemokraterna tycker det är ett bra beslut.

– Bra att regeringen, extremt senfärdigt, förstått behovet av att få någon kontroll över vilka som tar sig in i landet. Gränskontroller i sig behöver dock inte få någon avgörande inverkan på massinvandringen om inte asyllagstiftningen samtidigt skärps. Som Migrationsverkets generaldirektör framhöll kan detta till och med leda till ökad invandring. Gränsen behöver inte bara kontrolleras, den måste stängas, säger Mattias Karlsson, SD, gruppledare.

Tidigare i dag sade Stefan Löfven att det även behövs en ny Dublinförordning då han anlände till EU-ledarnas möte om flyktingfrågan på Malta.

– Det är dags att dra i gång den diskussionen på riktigt mellan EU:s medlemsländer. Ska det här klaras av på ett bra sätt så måste EU agera gemensamt, konstaterade Stefan Löfven.

Kan skapa spänningar till Danmark

Meriam Chatty, doktor i statsvetenskap, har studerat relationen mellan fri rörlighet och migration inom EU. Hon befarar att Sveriges tillfälliga gränskontroll får konsekvenser i landet flyktingarna stannar, det vill säga i Danmark, och kan skapa pucklar.

– Det kan leda till spänningar mellan Sverige och Danmark, säger hon.

Det kan också göra att resan över Öresundsbron för svenskar kommer ta längre tid.

– Inre gränskontroller är en personkontroll och frågan är vad man ska göra med personer som inte har giltigt handlingar. Och vad det kommer att innebära för de romska EU-medborgarna som kommer till Sverige och inte alltid har id-handlingar, säger Meriam Chatty.

Gränskontrollen är heller inget som löser flyktingkatastrofen på sikt, menar hon

– Man kan inte använda tillfälliga gränskontroller hur länge som helst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag