Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen i hemligt möte om svenska barnen i Syrien

Kvinnor och barn som i mars evakuerades från IS fäste i Baghouz i Syrien. Foto: ANDREA ROSA / AP TT NYHETSBYRÅN

Rädda barnen har haft ett hemligt möte med två svenska ministrar om barnen till IS-stridande i norra Syrien, skriver Aftonbladet.  

Nu rapporterar TV4 att UD bekräftar att regeringen vill ta hem svenska IS-terroristers barn till Sverige.    

Rädda barnen har tidigare i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven kritiserat regeringen för att inte ta sitt ansvar för barn till svenska IS-terrorister. 

”Barn får inte lämnas åt sitt öde även om deras föräldrar begått fruktansvärda brott”, skrev Sverigechefen Ola Mattsson i brevet.  

På onsdagskvällen kom nya uppgifter om att UD bekräftar till TV4 att regeringen vill ta hem svenska IS-terroristers barn till Sverige. När detta ska ske är i dagslaget inte klart.

På tisdagen hölls i hemlighet ett möte mellan Rädda baren och inrikesminister Mikael Damberg (S) och Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP), skriver Aftonbladet. Enligt tidningen deltog också en representant för utrikesdepartementet, i utrikesminister Margot Wallströms (S) ställe. 

Efter mötet säger Rädda barnens Sverigechef Ola Mattsson till Aftonbladet att det nu tycks finnas en stor samsyn med regeringen. 

– Vi uppfattar det som att de nu har samma ambition som vi har, att de här barnen ska tas hem till Sverige. Vi är angelägna om att det ska göras så fort det bara är möjligt, för situationen i de här lägren är väldigt, väldigt allvarlig, säger han till tidningen. 

Inrikesminister Mikael Damberg deltog vid mötet. Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister, deltog också. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Mycket allvarlig situation” 

Mikael Dambergs pressekreterare Natalie Sial bekräftar mötet, och säger till Aftonbladet:

– Det är en mycket allvarlig situation på plats i lägren som behöver förbättras. Vi är överens om att det inte är en acceptabel situation. Regeringen arbetar för att barn med koppling till Sverige om möjligt ska komma hem.

Enligt Ola Mattsson tryckte Röda korset mycket på vikten av att agera skyndsamt, men man tog också upp vikten av andra åtgärder. 

– Vi drev tidigare orostelefonen mot våldsbejakande extremism på uppdrag av regeringen, och vi ser ett stort behov av den typen av verksamhet även nu. Det finns personer, inte minst anhöriga, som av rädsla för myndigheter behöver någon annan stans att vända sig, säger han till Aftonbladet.