Regeringen höjer bostadstillägget för pensionärerna

Publicerad
Uppdaterad
Ingen sänkt pensionärsskatt - men 500 miljoner kronor på höjda bostadstillägg för de fattigaste pensionärerna.
Det presenterade Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) på måndagsförmiddagen.
- Det här innebär naturligtvis stora förbättringar för grupper som har små ekonomiska marginaler, säger Göran Hägglund (KD).
Det var under en pressträff på Rosenbad som de båda partiledarna presenterade en satsning på 500 miljoner kronor på att höja bostadstillägget för pensionärerna med de lägsta inkomsterna och högsta boendekostnaderna.
Höjningen innebär runt 170 kronor i månaden för 250 000 pensionärer.
– 200 000 av dem är kvinnor. Det är personer som har arbetat deltid eller inte alls tidigare, eller som har haft väldigt låga inkomster, säger Göran Hägglund.
Ett av alliansens vallöften var att sänka pensionärsskatten, en sänkning som var planerad till 2012. Men sänkningen har flyttats fram, något som också bekräftades under måndagens pressträff.
– Det finns fortsatt flera budgetar att titta på för att få igenom det vi har sagt, säger Fredrik Reinfeldt.

"2013 eller 2014"

Under presskonferensen sa också Göran Hägglund att man nu lovar att en skattesänkning ska genomföras för pensionärerna under mandatperioden.
– Vi lovar att genomföra en skattesänkning under 2013 eller 2014 under förutsättning att vi har balans i de offentliga finanserna. Det blir ett skarpt löfte. Den kommande sänkningen är inte avhängig ett kommande jobbskatteavdrag, säger han.
Redan under söndagen informerade Kristdemokraterna om att man förlorat kampen om sänkta pensionärsskatter.
Hägglund och Reinfeldt sa också att skattesänkningen kommer att prioriteras över ett kommande jobbskatteavdrag - då 2013 och 2014 ser ut att bli svagare år för pensionärerna.
– En viktig utgångspunkt för mig är att 2012 ser ut att bli ett bra utfall för landets ålderspensionärer. Det blir reala förstärkningar för breda ålderspensionärsgrupper, säger Fredrik Reinfeldt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag