Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Regeringen har mörkat och ministern har ljugit”

Utbildningsministern pressades i förra veckan av Expressens Ludde Hellberg efter Riksrevisionens kritik mot regeringens hantering av PISA-studien.
Utbildningsminister Anna Ekström.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Christian Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under morgonen frågades utbildningsminister Anna Ekström ut i riksdagens utbildningsutskott i över en timme, med anledning av PISA-skandalen.

Ministerns förklaringar duger inte, uppger nu flera partier för Expressen.

– Skolverket har felat, regeringen har mörkat och utbildningsministern har ljugit för riksdagen, säger Christian Carlsson, utbildningspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Mellan klockan 08:30 och 9:45 i dag fick Ekström svara på frågor i utskottet, bland annat om vad hon själv känt till om felaktigheterna i PISA. Flera partier uppger nu för Expressen att de är missnöjda med ministerns förklaringar.

– Jag konstaterar att den här PISA-skandalen bara växer. Det står klart nu att det på regeringskansliet fanns information från regeringens egna tjänstemän om att för många elever undantagits från att göra provet, säger Christian Carlsson (KD).

– Och utbildningsministern hade kännedom om detta men har mörkat de manipulerade kunskapsresultaten, och har därför ljugit inför riksdagen när hon svarade att hon inte hade några uppgifter som skulle antyda att elever exkluderats på felaktiga grunder.

KD: ”Skolpolitisk praktskandal”

Christian Carlsson säger att statsminister Stefan Löfven nu måste klargöra vad han känt till.

– Det här är en skolpolitisk praktskandal, och statsministern behöver nu svara på vad av detta som han själv kände till, säger Carlsson.

– Så sent som i söndags kallade han kritiken mot regeringen för befängd och personer som riktat kritik uppmanades att ”inte vara så sura”. Frågan som behöver ställas till honom är om han själv känt till mörkandet och de lögner som förekommit – och om han har fortsatt förtroende för sin utbildningsminister, säger Christian Carlsson.

M: ”Ekström har medvetet mörkat”

Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin är också missnöjd med utbildningsministerns svar.

– Svaren Ekström gav på utskottet i dag är djupt otillfredsställande. Anna Ekström har medvetet mörkat för att försköna resultaten svensk skola, och sen har regeringen klappat sig själva på axeln och varit nöjda, säger Axén Olin.

– Vid många tillfällen i riksdagen har Ekström blånekat en för stor exkludering trots att hon känt till PM på sitt eget departement som visar på motsatsen.

SD: ”Duger inte”

Patrick Reslow (SD) ställde också frågor till Ekström under sammanträdet. Han är inte heller nöjd med hennes svar:

– Ministern har undanhållit information och vi är inte nöjda med de svar som givits i dag på utbildningsutskottet. Nu är det en gruppledarfråga vad som händer härnäst, säger Patrick Reslow.

– Ekström sa att hon i dag inser hon att kanske finns skäl att ifrågasätta exkluderingsgraden. Man skulle kunna säga bättre sent än aldrig, men i det här läget duger det inte.

Regeringen ändrar sig – lämnar ut PM

Samtidigt som Ekström pressades i utskottet meddelade Utbildningsdepartementet att de nu ändrat sin bedömning kring de omtalade PISA-promemoriorna, som tidigare hemlighållits. PM:en har nu lämnats ut – och de bekräftar att Ekströms egna tjänstemän larmade internt om felaktigheter i studien.

Beslutet att lämna ut PM:en kommer flera dagar efter att Expressen publicerat innehållet i dem – och bara timmar innan de ändå skulle blivit offentliga, eftersom även riksdagens konstitutionsutskott nu begärt att få ta del av dem.

Moderaternas kritik: ”Regeringen gör allt för att dölja det”

Kristina Axén Olin (M) om uppgifterna kring svenska PISA-studien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.