Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gymnasieskolor och högskolor rekommenderas hålla stängt

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Matilda Ernkrans, ministern för högre utbildning och forskning (S), Anna Ekström, utbildningsminister (S) , statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson, under pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
OBS! Genrebild från klassrum.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / FOTOGRAF © CHRISTER WAHLGREN

Redan från i morgon onsdag kommer alla Sveriges gymnasieskolor, högskolor och universitet att uppmanas hålla stängt och övergå till distansundervisning.

– Sverige och hela det svenska folket står under prövning, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen håller samtidigt öppet för att stänga landets förskolor och grundskolor, och blixtbereder nu hur det kan gå till.

Folkhälsomyndigheten svänger och ger nu beskedet att landets gymnasieskolor bör stängas och undervisningen bedrivas på distans. Det kan gälla ”under en lång tid” framöver.

– De åtgärder vi vidtar syftar till att minska smittspridning, och att skydda de mest sårbara, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten. 

Beskedet är historiskt och innebär att landets drygt 350 000 gymnasieelever från och med i morgon onsdag kommer att stanna hemma, så länge alla kommuner följer rekommendationen. 

Uppmaningen gäller även landets 400 000 studenter vid högskolor, universitet och andra högre utbildningar, som nu ska övergå till distansundervisning. Även Komvux omfattas av rekommendationen. 

– Det här nya coronaviruset prövat vårt samhälle men vi kommer klara den här prövningen. Och vi gör det för att vi gör det här tillsammans, säger Stefan Löfven om beskedet.

Stockholms universitet uppmanas att stänga från onsdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Få människor utanför Stockholms universitet vid lunchtid på tisdagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Uppmaningen gäller även landets 400 000 studenter vid högskolor, universitet och andra högre utbildningar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Eleverna ska nu övergå till distansundervisning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Stängning av grundskolor blixtbereds

Folkhälsomyndigheten gör dock fortsatt bedömningen att det inte är motiverat att stänga förskolor och grundskolor i hela landet, men det kan komma att ändras snabbt.

– Vi kan i ett senare skede komma i en situation där vi behöver stänga förskolor och skolor vilket också därför förbereds, säger Stefan Löfven.

När kan besked om grundskolor komma?

– Det gäller att göra rätt åtgärd vid rätt tillfälle, vi lyssnar på våra expertmyndigheter, säger han.

Regeringen blixtbereder nu hur en stängning av landets skolor och förskolor skulle kunna fungera, så att barn som är i behov av omsorg ändå kan få det. Det handlar om att se till anställda inom inte minst vården ska kunna arbeta. 

– Om vi i ett läge där grundskolor behöver stänga måste också omsorgen till barn vars föräldrar som jobbar exempelvis inom vården säkras, säger utbildningsminister Anna Ekström. 

Redan på torsdag hoppas regeringen ha en färdig lagstiftning på plats som möjliggör att skolor kan stängas utan att de med samhällskritiska jobb drabbas. Men om det blir en stängning av skolorna avgör ansvariga myndigheter, betonar man från regeringen. 

Sverige allt mer ensamt om att hålla skolor öppna

Tidigare har regeringens och Folkhälsomyndighetens besked varit att det inte funnits planer på att stänga skolor, men även här tycks det nu alltså ske en omprövning. Sverige står också allt mer ensamt om att hålla skolorna öppna. Senast på måndagen fattade Finland, som tidigare bedrivit en liknande linje som Sverige, beslut om att stänga landets skolor. 

– Ska man vidta åtgärder så ska de negativa konsekvenserna inte vara för stora. Vi ser det i många länder nu, vi läser det i pressen, att plötsligt står barnen hemma framför överraskade föräldrar som inte vet hur de ska hantera det. Ska vi få framgång, om det behövs stängas skolor, då måste vi veta att man inte förskjuter problemet till annat håll. Det vill säga att man drar personal från samhällsviktiga områden, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten. 

Anna Ekström understryker också att alla elever och studenter vars skolor nu stänger har ett stort ansvar att se till att smittan inte sprids på annat sätt, genom att man drar runt på stan. 

– Gymnasieeleverna ska inte vara ute på stan, de ska vara hemma och plugga. Det här är inte ett extralov där man ska tänka på sig själv. Alla i samhället måste ta ett stort ansvar och bidra till att vi stoppar den här smittspridningen, inte minst för sina mor- och farföräldrars skull, säger hon. 

Betyg kan påverkas – men studiemedel betalas ut

För många av landets gymnasieelever och studenter ställer tisdagens besked till det, och kan påverka både betyg och möjlighet till vidare studier och examen i vår. 

Enligt regeringen finns det en möjlighet att ”tänja på olika tidsgränser” för att elever ska kunna gå ut sina utbildningar som planerat, men det kan komma att krävas extra studier eller praktik, som nu inte kan genomföras nu, i sommar eller längre fram.  

– Jag vill inte sticka under stol med att det här är en uppoffring för många gymnasielever. Det är en uppoffring som vi alla i det svenska samhället måste vara beredda att göra, säger Anna Ekström.  

När det gäller studiemedel, i form av studiebidrag och studielån, så kommer det att beviljas även om utbildningar skulle pausas helt och hållet. Det säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning.

– Regeringen vill självklart att studenter ska kunna sig trygga och inte stå utan försörjning om deras undervisning helt skulle ställas in med anledning av coronaviruset, säger hon. 

Regeringen kommer därför inom kort att lägga ett förslag som möjliggör att studerande vid högskolor, yrkeshögskolor och vuxenutbildningar vid ”extraordinära händelser” ska få behålla sina studiemedel.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.   

Stefan Löfven och Regeringen om åtgärderna.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson om beslutet.
Anna Ekström om hur regeringen tänker gällande grundskolor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.