Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen godkände affär med mutanklagat bolag

Vattenfalls koncernchef Magnus Hall om varför Ringhals kärnkraftverk stängs och hur Greta Thunberg inspirerat ett av Sveriges största företag.
Kolkraftverket i Boxberg i Tyskland. Foto: DN / Robert Henriksson DN
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

För tre år sedan sålde Vattenfall sin brunkolsverksamhet till ett tjeckiskt bolag.

Nu framkommer uppgifter om att samma bolag anklagats för penningtvätt, skattefusk och korruption – uppgifter som regeringen kände till redan 2016.

Det visar en granskring från TV4 Nyheterna.

Anklagelser om miljösvek, ketchup i riksdagen, och liknelser med Nuon: Vattenfalls försäljning av brunkolverksamheten i Tyskland under sommaren 2016 blev en dyr affär. Och längst fram i skottlinjen stod Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S), som då tjänstgjorde som näringslivsminister.

Damberg får nu anledning att påminna sig själv om affären, efter en granskning från TV4 Nyheterna – som visar att han informerats om stora missförhållanden hos den tjeckiska köparen EPH.

Bolaget ska då ha misstänkts för skattebrott, penningtvätt, korruption, bestickning och en mutskandal, vilket Vattenfall informerade Damberg om i ett hemligstämplat brev, daterat april 2016.

Enligt Dagens Nyheter ska Vattenfall emellertid kommenterat brevet med att ”EPH inte bör uteslutas på grundval av de rön som den specialiserade undersökningsfirman gjort”.

Trots anklagelserna sa Mikael Damberg till DN 2016 att näringsdepartementet ”granskat affären väldigt noga”. Och Vattenfalls vd Magnus Hall sa på en presskonferens i april samma år något liknande:

– Vi har gjort en stor due diligence (företagsbesiktning) och har haft diskussioner med både EPH och PPF och de har bekräftat att det är legitima privata företag för att äga fastigheter och en yacht i det här området. Vi har fått bekräftelser som vi är nöjda med.

Kolverksamheten i östra Tyskland släpper ut ungefär lika mycket koldioxid som hela Sverige, skriver DN – och passade inte Vattenfalls mål att fokusera på förnybar energi och klimatomställning.

Expressen har sökt Mikael Damberg genom hans presskontakt som hänvisar till näringsdepartementet.

”De uppgifter som hittills har framkommit är inte nya, utan försäljningen föregicks av att bolaget gjorde en omfattande hel-och-ren-process som offentliggjordes på bolagets hemsida och som redovisades på regeringens presskonferens den 2 juli 2016. I övrigt hänvisas frågor om försäljningen till Vattenfall”, skriver Sara Khatemi, pressekreterare hos nuvarande näringsminister Ibrahim Baylan, i ett sms.

LÄS MER:
Vattenfall säljer tyska brunkolsverksamheten