Över Öresundsbron har det funnits en delad oro. Såväl Sverige som Danmark var tidigare ledande i sitt motstånd mot en EU-stiftad minimilön för arbetstagare i unionen.
Den svenska regeringen menade att en sådan lagstiftning skulle underminera den svenska kollektivavtalsmodellen. Men nu tycks man ha svängt i frågan, detta sedan en kompromiss i förslaget från EU-kommissionen.
Nu ställer sig såväl regeringen som LO bakom det nya förslaget om minimilöner.
– Kompromissförslaget är det bästa som kommit hittills, hade det varit slutresultatet hade vi varit nöjda, säger Therese Guovelin, första vice ordförande för LO, till Ekot.
I dag avgörs Sveriges hållning i frågan, då riksdagens EU-nämnd ska rösta. Hittills är det känt att Liberalerna kommer rösta för och SD mot – resten har avvaktat med ett svar.
På måndag kommer slutligen EU-länderna att försöka enas om en gemensam linje i frågan. Men det är oklart vad förslaget kommer leda till. Enligt SVT väntas medlemsstaterna trycka på att förslaget inte handlar om att länderna ska ha någon skyldighet att införa minimilöner, ej heller allmängiltigförklarade kollektivavtal.