Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen går vidare – trots hårda kritiken

Undantagslag för Cementa – ska kunna fortsätta bryta kalk. Det meddelade Per Bolund och Ibrahim Baylan på en pressträff under tisdagen.
Cementas fabrik i Slite på Gotland.
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Näringsminister Ibrahim Baylan.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen går vidare med en proposition till undantagslag för att Cementa ska kunna fortsätta bryta kalk på Gotland ytterligare en tid.

– Förslagen syftar till att möta en allvarlig situation, säger näringsminister Ibrahim Baylan, och hänvisar till de konsekvenser som cementbrist skulle få i Sverige.

Det innebär att regeringen går emot Lagrådet – som i förra veckan sågade förslaget.

Bakgrunden är att Mark- och miljödomstolen har beslutat att Cementa inte får bryta kalksten och tillverka cement i gotländska Slite. Anledningen var att företagets miljökonsekvensbeskrivning var så bristfällig att det inte gick att bedöma ansökan, enligt domstolen.

Bolaget överklagade, men Högsta domstolen ansåg inte att det fanns något skäl att pröva domen, som därmed stod fast.

Regeringen hade då redan gått ut med förslaget om en ny, tillfällig lag som ska göra det möjligt att fortsätta verksamheten i åtta månader. Orsaken var att cementtillverkningen ansågs vara så pass viktig för Sverige.

Men Cementa är inte nöjda med tidsramen för det nya tillståndet och har lämnat in en ansökan om ett akut tillstånd för kalkstensbrytning i Slite de kommande 3 åren.

Målet är att så snart som möjligt få på plats ett långsiktigt tillstånd som sträcker sig åtminstone 20–30 år.

Besked i dag

Regeringens förslag sågades av Lagrådet – som menade att det undergräver tilltron till rättsväsendet när man stiftar en lag för att komma runt ett domstolsbeslut.

Men på tisdagen meddelande näringsminister Ibrahim Baylan (S) och klimatminister Per Bolund (MP) att regeringen går vidare med lagen.

Lagändringen ska träda i kraft den 15 oktober och ger möjlighet för Cementa att söka ett tidsbegränsat tillstånd hos regeringen för att fortsätta bedriva sin verksamhet. Detta i väntan på att den nya ansökningsprocessen är färdig.

På pressträffen bemötte Ibrahim Baylan den kritik som Lagrådet kommit med. Invändningar som regeringen inte tar lätt på, menar han.

Men de konsekvenser som regeringen befarar kan bli verklighet om cementbristen slår till – med inställda infrastrukturprojekt och stopp för bostadsbyggande – gör att lagen ändå är motiverad, enligt honom.

– En tidsbegränsad lagstiftning måste vara möjlig, säger Ibrahim Baylan.

Bolund: ”Extremt kort tid”

Kritiken från Lagrådet har också handlat om att lagen går emot principen om att lagstiftning inte ska inriktas mot enskilda företag. Men så är inte fallet, enligt regeringens sätt att se på det.

– Vi anser att det här är en generell lagstiftning som hanterar en akut kris, säger klimatministern.

Per Bolund tycker också att det var nödvändigt med en så snabb hantering.

– När det gäller tidsaspekten är det inte något som regeringen har valt, utan det var extremt kort tid från att ansökan inte beviljades i somras till att vi hamnade i en akut situation nu under hösten. Det är därför vi har behövt hantera den här frågan skyndsamt, säger han.

Regeringen kommer också att få igenom sitt förslag i riksdagen. Det får stöd av Moderaterna, som samtidigt riktar kritik mot lagen.

– Ibrahim Baylan har inte skött sitt jobb men vi kommer att göra vad vi kan för att rösta för ett förslag som kan undvika en omedelbar cementkris, säger partiets näringspolitiske talesperson till Svenska Dagbladet.

Greenpeace undersöker nu, tillsammans med andra miljöorganisationer, möjligheterna att göra en överprövning både i Sverige och på EU-nivå av Cementas tillstånd rapporterar Sveriges Radio

– Regeringen gör nu något som är ganska ovanligt i Sverige, nämligen att man fullkomligt struntar i grundlagen, i domstolarna, myndigheterna och lagrådet, säger Carl Schlyter, kampanjansvarig på Greenpeace till SR.  

Cementas fabrikschef: ”Vi är fortfarande inte i mål”

Matilda Hoffstedt gästar Expressen TV och kommenterar regeringens besked.

Baylan: ”Hundratusentals människor skulle varslas”

Hör Bolunds och Baylans motivering till beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.