Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen förlänger id-kontroller

Id-kontrollerna blir kvar i tre månader.Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Anna Johansson (S).Foto: Pelle T Nilsson /AOP-IBL

Skåningar rasar mot förlängda id-kontroller

ID-kontrollerna mellan Sverige och Danmark blir kvar i ytterligare tre månader. Regeringens beslut möter omedelbart hård kritik, men infrastrukturminister Anna Johansson, S, skyller på Danmark.

– Vår förhoppning är att vi ska komma fram till en praktisk lösning där förhoppningsvis Danmark kommer att fatta sådana beslut som underlättar för pendlarna, säger hon.

Regeringen har tittat på situationen i Sverige och Europa och kommit fram till att id-kontrollerna från Danmark till Sverige fortfarande behövs. Beslutet fattades under ett extrainsatt regeringssammanträde på onsdagen.

Kontrollerna har mötts av kraftig kritik från flera håll – pendlare, arbetsgivare och tågoperatörer.

Sydsvenska handelskammaren rasar över förlängningsbeslutet, som enligt organisationen får stora konsekvenser för pendlandet mellan Sverige och Danmark.

– Id-kontrollerna förstör hela integrationsprocessen och arbetsmarknaden. Folk säger upp sig. Det är ohederligt och en flört med Sverigedemokraterna, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelskammaren.

Nyligen lämnade handelskammaren över ett krav till Justitiekanslern (JK) på 30 000 kronor vardera i ersättning till 565 pendlare som drabbats av kontrollerna.

Diskussioner med Danmark

Även Skånetrafiken har påtalat de negativa effekterna av id-kontrollerna.

– Efter sommaren ser vi att de pendlare som har haft möjlighet har hittat andra sätt, gett upp att åka, eller faktiskt valt att inte jobba i Danmark. Och de som inte har något alternativ tvingas fortsätta gå igenom det här varje dag, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken,

Infrastrukturminister Anna Johansson säger att det ”under lång tid” pågått diskussioner med Danmark om att försöka hitta praktiska lösningar som minskar problemen för pendlarna.

– Vår förhoppning är att vi ska komma fram till en praktisk lösning där förhoppningsvis Danmark kommer att fatta sådana beslut som underlättar för pendlarna, säger Johansson.

– Vi behöver lösa frågorna gemensamt eftersom vi har gränsen gemensamt, säger hon.

Är det verkligen Danmarks problem?

– Gränsen är ju gemensam och arbetspendlingen sker i båda riktningar och vi har naturligtvis intresse av att säkerställa ordning och reda och att underlätta pendlingen, säger hon.

Kritik från flera håll

När Sverige införde id-kontrollerna kom stark kritik från den danska regeringen som oroade sig för konsekvenserna på arbetsmarknad och utveckling i regionen.

Migrationsminister Morgan Johansson erkände tidigare i år att det varit ”en del friktion” mellan länderna.

Johansson beskriver samtalen med Danmark som ”konstruktiva och bra”.

– Vi har naturligtvis ett gemensamt intresse av att få en lösning som fungerar väl både för oss och för Danmark, säger hon.

Enligt Johansson förlängs kontrollerna för att Sverige ska kunna hantera antalet asylsökande fortsatt. Men de som söker asyl i Sverige har minskat kraftigt jämfört med förra hösten - förra veckan kom totalt 558 personer för att söka asyl, enligt Migrationsverket.

– Det är ett fortsatt osäkert läge i EU och i vårt närområde. Vi har fortfarande väldigt ansträngda system i Sverige, både när det gäller Migrationsverket, skolan och socialtjänsten. Vi behöver säkerställa att vi fortsatt har en låg och kontrollerad nivå på antalet människor som söker asyl i Sverige, säger hon.

Fortsatt behov

Johansson vill inte säga hur många asylsökande som är en lämplig nivå men att förra veckans antal går att hantera.

Den 11 november upphör de inre gränskontrollerna att gälla men enligt uppgifter till Expressen tidigare i höst ser regeringen ett fortsatt behov.

Regeringen hoppas på att kunna lämna besked i slutet av veckan. Enligt uppgifter till Expressen kan det dock dröja in i nästa vecka. EU-kommissionen har redan gett klartecken men nu väntar man på medlemsländernas alltså Europeiska rådets besked.

- Europeiska rådet har ännu inte fattat beslut i frågan. VI försöker att ovärldsbevaka och få en så tydlig och klar uppfattning av läget som möjigt, både juridiskt och faktiskt, i Sverige och utanför, säger Anna Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.