Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen förlänger gränskontrollerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stefan Löfven höll presskonferens på torsdagen.
Foto: Claudio Bresciani/Tt

Den akuta flyktingsituationen fortsätter.

Nu väljer regeringen att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna i ytterligare 20 dagar.

– Vi har en icke-hållbar situation när det gäller flyktingfrågan, säger statsminister Stefan Löfven.

Den senaste veckan har 9 801 människor sökt asyl i Sverige och i en ny larmrapport varnar Migrationsverket nu för att de inte längre har möjlighet att erbjuda boende till alla asylsökande.

– Det vi har flaggat för under en längre tid har nu inträffat. Vi har gått in i en ny fas där Migrations­verket inte kan erbjuda tak över huvudet för alla. Platserna räcker inte till, säger Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik, i ett pressmeddelande.

Den akuta situationen gjorde att regeringen redan förra onsdagen valde att införa tillfälliga gränskontroller i tio dagar för att på så vis begränsa antalet människor som kommer.

Nu förlängs gränskontrollerna till 11 december.

– Vi har hela tiden sagt att vi inför gränskontroller den dagen myndigheterna säger att det är nödvändigt, säger Stefan Löfven vid en presskonferens i Rosenbad.

Statsministern fortsätter:

– Exakt hur längde de kommer bestå det får vi se. Om Schengen ska fungera, vilket vi vill, så måste de yttre gränserna fungera men det gör de inte i dag.

Terrorhotet påverkar gränskontroller

Men det är inte enbart flyktingfrågan som påverkar gränskontrollerna - den ökade hotbilden för terrorattentat är också en av orsakerna till att regeringen beslutat att förlänga gränskontrollerna.

– Det är främst terrorhotet, det är det viktigaste. Ygeman har fått uppdraget att samla de andra partierna för att titta på terroristfrågan - men jag ser även att det behövs mer åtgärder vad gäller migration för vi har en icke-hållbar situation, säger Stefan Löfven.

Regeringen håller i nuläget på att verkställa de beslut som regeringen tillsammans med alliansen och Vänsterpartiet kom överens om i flyktingfrågan tidigare i år. Innan de besluten implementerats kommer regeringen inte utlysa ett nytt möte för att behandla migrationsfrågan.

"Danmark bör ta sitt ansvar"

Samtidigt säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT att Danmark bör införa gränskontroller som Sverige och Tyskland gjort.

– Danmark bör naturligtvis också ta sitt ansvar både för migrationssituationen och för säkerhetssituationen i Europa. Precis som Sverige och Tyskland bör Danmark nu upprätta gränskontroller, säger Morgan Johansson till SVT.

Danska regeringen har dock sagt att gränskontroller mot Tyskland skulle kunna innebära ett ökat antal asylsökande till Danmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.