Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens förslag: Rökförbud på uteserveringar och lekplatser

Socialminister Annika Strandhäll .
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill inför rökförbud på flera allmänna platser utomhus.
Det handlar bland annat om uteserveringar, tågperronger, busshållplatser och lekplatser.

– Vi vill avnormalisera rökning i samhället, säger socialminister Annika Strandhäll (S).

På fredagen presenterade socialminister Annika Strandhäll de nya lagförslagen under en pressträff på Stockholms centralstation.

Ett av förslagen innebär att regeringen vill se ett rökförbud utomhus på flera offentliga platser. Det handlar bland annat om uteserveringar, tågperronger, busshållplatser och lekplatser.

– Det är dags att att ta ytterligare ett krafttag mot rökningen, sa Annika Strandhäll under pressträffen.

Regeringen vill avnormalisera rökning i Sverige

Hon fortsatte:

– Vi vill avnormalisera rökning i samhället.

Annika Strandhäll är övertygad om att det nya förbudet kommer att kännas lika naturligt som det redan införda rökförbudet på krogen.

Förbudet gäller även e-cigaretter och vattenpipor utan nikotin. Regeringen vill även införa en tillståndsplikt för att få lova att sälja cigaretter och tobak samt förbjuda butiker från att marknadsföra eller göra reklam för tobak på andra sätt. Snus ska dessutom inte få säljas i förpackningar om mindre än 20 perioder.

Annika Strandhäll räknar med att förslagen kommer att välkomnas både i riksdagen och bland medborgarna ute i landet.

– Vår uppfattning finns ett mycket brett stöd bland den svenska befolkningen för att ta ytterligare steg, inte minst för att skydda barn och unga, säger hon.

Strandhäll: "Ett steg i taget"

Under pressträffen fick Annika Strandhäll frågan varför regeringen inte föreslår ett totalförbud mot tobak. Hon menar dock att det skulle vara för drastiskt.

– Vi tar det här ett steg i taget.

Lagförslagen kommer nu att skickas på en juridisk granskning av lagrådet innan beslut fattas.

Redan 2014 lämnade regeringens särskilde utredare Göran Lundahl i uppdrag att utreda dagens tobakslag. I början av 2015 lämnade han ett betänkande som bland annat gick ut på att förbjuda rökning på uteserveringar.

Dåvarande folkhälsominister, Gabriel Wikström (s), skrev då att "rökfria uteserveringar är det nästa steg för att minska rökningen”. 

Vad tycker du om regeringens förslag till rökförbud?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.