Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen föreslår helt ny sexköpslag

Morgan Johansson. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Rosenbad. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Planerna på att göra det straffbart att köpa sex utomlands tas nu vidare.

Regeringens egen utredning och flera remissinstanser avrådde från en sådan lagändring tidigare i år, men nu skickas förslaget till lagrådet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) tror att åtgärden kan få en avskräckande effekt, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Att få stopp på den här människohandeln, vi talar ju om en sexuell slavhandel faktiskt, det har varit en av våra allra viktigaste prioriteringar. Detta är också ett vallöfte, något som vi drev redan i opposition och som vi nu levererar, säger Morgan Johansson till Ekot.

Han säger att de går vidare med förslaget trots att regeringens utredare har avrått från det – eftersom frågan är så viktig.

– Det är helt enkelt fel att köpa sex, och om du gör det, så bidrar du till den omfattande globala handeln med kvinnor och barn, säger Morgan Johansson.

Morgan Johansson: ”Egentligen är det absurt”

I dag föreslås även skärpta straff för köp av sexuell handling av barn, med ett höjt maxstraff från två år till fyra år i fängelse, och ett höjt minimistraff från böter till fängelse.

– Egentligen är det absurt att vi har haft böter i straffskalan för köp av sexuell handling av barn. Det har jag tyckt varit stötande under väldigt lång tid, säger Morgan Johansson.

Flera partier säger nej 

Han håller däremot med kritikerna om att det kan bli svårt för svensk polis att utreda misstänkta sexköp som skett utomlands, men är ändå optimistisk. Justitieministern poängterar att det funnits ett par fall i Norge när personer har kunnat lagföras.

Frågan stöds av Vänsterpartiet – men regeringen behöver ytterligare ett parti för att få igenom förslaget. Moderaterna, Centern, Liberalerna och Sverigedemokraterna säger nej. Däremot har Kristdemokraterna öppnat för att stödja en kommande proposition, rapporterar Ekot.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!