Regeringen flyttar
ut DO till förorten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Erik Ullenhag.
Foto: Nils Petter Nilsson

Diskrimineringsombudsmannen, DO, ska flytta till förorten.

Regeringen vill att myndigheten ska vara i antingen Rinkeby eller Tensta för att lyfta de mest utsatta stadsdelarna, skriver integrationsminister Erik Ullenhag på DN Debatt i dag.

Regeringen har redan gett Diskrimineringsombudsmannen, som har cirka 100 anställda, i uppdrag att förbereda en lokalisering till Tensta eller Rinkeby.

Regeringen vill att myndigheten ska flytta till Tensta eller Rinkeby och beskriver det som ett led i arbetet för att lyfta de utsatta stadsdelarna, och bryta negativa utflyttningsspiraler i ett område där det finns ett utbrett utanförskap, skriver integrationsminister Erik Ullenhag, FP, på DN Debatt på måndagen.

1500 jobb

Stockholms stad har redan fattat beslut om att flytta andra delar i Stockholms stads förvaltning ut till ytterstadsdelar och räknar med att 1 500 jobbar därmed också förflyttas från innerstaden.

"Det har ett viktigt signalvärde att samhällets institutioner finns närvarande där människor upplever sig som längst bort från samhället" skriver Erik Ullenhag på DN Debatt.

Leda till jobb

Han skriver också att en flytt av offentliga förvaltningar ökar behovet av servicetjänster runt arbetsplatserna vilket kan leda till nya jobb.

Även stadsdelar som Backa i Göteborg och Rosengård i Malmö finns med bland de utsatta stadsdelar som regeringen satsar på, skriver Erik Ullenhag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.