HÖGLJUDD PROTEST. En man på åhörarläktaren protesterade mot regeringen under onsdagens riksdagsdebatt. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
HÖGLJUDD PROTEST. En man på åhörarläktaren protesterade mot regeringen under onsdagens riksdagsdebatt. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Regeringen fick hård kritik - från läktaren

Publicerad
Uppdaterad
Allvarliga anklagelser och oro på åskådarläktaren fick talmannen att gripa in.
Sjukförsäkringen fortsätter att skapa heta känslor - denna gång i riksdagen.
- Människor begår självmord på grund av er politik, sa Vänsterpartiets LiseLotte Olsson.
Regeringen försvarade på onsdagen den kritiserade försäkringen i plenisalen, men möttes av en opposition som gick till hårt angrepp – med hjälp från läktaren.
Talmannen Per Westerberg fick gå in och lugna ner känslorna efter att en upprörd man la sig i debatten.
– Vi hade en förtvivlad man på läktaren. Det gick inte att ta miste på hans förtvivlan. Människor begår självmord på grund av er politik, sa Vänsterpartisten LiseLotte Olsson med anledning av det inträffade.

"Ska inte skrämma folk"

Gunnar Axén, moderat ordförande i socialförsäkringsutskottet, svarade:
– Jag tror att man ska vara lite försiktig med sina ord när man talar om att människor tar självmord på grund av politik. Man ska inte i onödan skrämma upp människor.
I debatten mellan Palm och Axén fick talmannen rycka in ännu en gång efter att Palm anklagat Axén för att ”medvetet” ljuga. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, M, försvarade den kritiserade försäkringen i riksdagen efter angrepp från oppositionen i riksdagen.
– Jag skulle önska att regeringen kunde släppa på prestigen. släpp prestigen, gör om gör rätt, vädjade Veronica Palm.

"Reglerna fungerar"

Husmark Pehrsson menade att reglerna fungerar som de ska och att man skapat en övergång från sjukförsäkring till arbetslivet:
– När människor kommer att lämna sjukförsäkringen kommer det att finnas en bro till arbetslivet, sa Cristina Husmark Pehrsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag