Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen djupt splittrad kring vargjakt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Joachim Wall

STOCKHOLM. Naturvårdsverket har öppnat för licensjakt på varg.

Beslutet innebär att det kan bli jakt på uppemot 100 vargar i vinter.

Samtidigt står det klart att regeringen är djupt splittrad i frågan.

Miljöminister Åsa Romson säger att hon är kritisk och helst hade sett att eventuella beslut hade tagits vid ett senare tillfälle. Hon säger också att hon har föreslagit till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att upphäva beslutet. Bucht är den som formellt har ansvar för jaktfrågor i regeringen.

– Men landsbygdsministern har valt att inte lyssna på detta. Vi är oense i frågan, säger Romson.

Ironiskt nog kan det alltså bli licensjakt på varg precis när landet fått en rödgrön regering.

Rätten att fatta beslut om jakten överlämnas nu till länsstyrelserna i mellersta Sverige, i linje med de beslut om ökad regionalisering som tagits tidigare i riksdagen.

Jakt på 100 vargar?

Hur många djur som kan bli föremål för jakt är oklart i dagsläget men i riksdagsbeslutet slås det fast att Sverige ska ha en stam på minst 270 vargar. Eftersom den nuvarande stammen är betydligt större, cirka 370 djur, kan det innebära en mycket omfattande jakt.

Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren är medveten om att jakten kan komma att bli mycket kontroversiell.

– Gapet mellan den befintliga nivån på vargstammen och den miniminivå som riksdagen beslutat om är stor. Det kan bli fråga om 100 vargar, säger hon.

Splittrad regering

Jaktbeslutet bygger på den förra regeringens överväganden, inklusive målet att Sverige ska ha en stam på 270 vargar. Den nivån anses av många som alltför låg, och dessutom dåligt förankrad i de vetenskapliga rönen.

Åsa Romson säger att det vore oförenligt med Sveriges internationella åtaganden att sätta i gång en massiv vargjakt. Sven-Erik Bucht anser dock att verkets beslut ska följas.

– Jag har fullt förtroende för verkets beslut. Man måste förstå den oro som rovdjuren skapar ute i landet. Men jag utgår från att det inte blir en väldigt omfattande jakt, säger han.

På Världsnaturfonden (WWF) är man djupt besviken:

– Det enda raka hade varit att skjuta på beslutet, säger Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på WWF.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.