Anders Ygeman. Foto: Sven LindwallAnders Ygeman. Foto: Sven Lindwall
Anders Ygeman. Foto: Sven Lindwall
Alice Bah Kuhnke. Foto: David SicaAlice Bah Kuhnke. Foto: David Sica

Alice Bah Kuhnke.

 Foto: David Sica

Regeringen bjuder in medier efter it-attack

Publicerad

IT-attacken mot flera ledande svenska medier har väckt oro hos regeringen.

Som direkt följd kommer inrikesminister Anders Ygeman, S, och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, nu bjuda in mediehusen för diskussion.

– Jag vill träffa mediehusen och sätta mig ner och diskutera om vad vi kan göra tillsammans för att förbättra säkerhetsarbetet, säger Ygeman.

Under lördagskvällen slogs flera av Sveriges ledande medier - bland annat Expressen, DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet - ut i en IT-attack.

Redan samma kväll gick inrikesminister Anders Ygeman ut och fördömde attacken.

 

Djupt oroande attack mot media och det fria ordet ikväll. Polisen har inlett en utredning och regeringskansliet följer l...

Posted by Anders Ygeman on Saturday, March 19, 2016

 

Nu meddelar inrikesministern att regeringen inte bara följer, utan även agerar som en direkt påföljd av attacken.

– Jag och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tänker nu med anledning av gårdagens attacker bjuda in mediehusen för en diskussion om det finns saker man kan göra tillsammans för att förbättra IT-säkerheten, säger Ygeman.

Inbjudan till de svenska mediehusen kommer att sändas ut inom kort.

De privatägda medierna ansvarar i grunden själva för sin IT-säkerhet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) finns i dag som ansvarig myndighet för beredskapsdelen. Nu vill regeringen utreda om det finns mer man kan göra för att ge medierna stöd.

– Mediehusen har det grundläggande ansvaret för säkerheten i sina plattformar. Det går inte att lasta över det på staten eller någon annan aktör. Men jag vill diskutera med dem om det finns något vi kan göra för att förbättra beredskapen, säger Ygeman.

Ygeman: Sverige har inte varit tillräckligt rustat

Inrikesministern menar att Sverige inte har stått tillräckligt rustat för cyberattacker - men att man nu håller på att ta igen förlorad mark. Ett steg i detta är den obligatoriska incidentrapporteringen för myndigheter som träder i kraft 1 april.

Det pågående arbetet bottnar i den statliga utredningen kring informationssäkerhet, där Brå:s generaldirektör Erik Wennerström har lagt fram 26 konkreta punkter om hur säkerheten kan förbättras.

En av dessa punkter består av upprättandet av en nationell cyber- och IT-säkerhetsstrategi. Sedan ett antal månader förbereds en sådan strategi i regeringen.

Inrikesministern är inte ensam om att efterlysa större fokus på IT-säkerheten. Det gör även tidigare utrikesminister Carl Bildt. Om lördagens attack säger han:

– Självfallet mycket allvarligt. Och hög tid att vi alla tar cybersäkerhetsfrågor på allvar.

– Tydligen en omfattande om än inte särskilt avancerad attack. Men tydligt att den har någon form av politiskt syfte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag