Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen ber EU om nödhjälp

Ylva Johansson och Åsa Regnér (S) berättade om regeringens planer.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen begär nödhjälp från EU – och inför en ny boendeform.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen är nu så pressad av flyktingsituationen att man vänder sig till EU för nödhjälp.

Det beslutades på torsdagens regeringssammanträde.

- Vi behöver hjälp och resurser att ta hand om de asylsökande som kommer, säger Ylva Johansson, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, under en presskonferens på Rosenbad.

De två ministrarna Ylva Johansson, S, och Åsa Regnér, S, barn-, äldre och jämställdhetsminister, höll under torsdagen en gemensam presskonferens på regeringshögkvarteret Rosenbad.

Arbetsmarknadsministern betonade flera gånger att det råder en "väldigt allvarlig situation".

- Det totala antalet asylsökande är hittills mycket högt och prognoserna är fortsatt mycket höga framåt. Mycket högre än vad vi någonsin har varit med om, säger hon och påpekar att framför allt andelen ensamkommande barn ökat "dramatiskt".

Läget är nu så allvarlig och akut att regeringen under torsdagen beslutade att söka nödhjälp från EU.

- Vi har också beslutat att uppdra åt Migrationsverket att ansöka om EU-medel, bistånd i nödsituation från AMIF-fonden. Det är pengar som bland annat kan användas för att lösa eller underrätta boendesituationen i asyl- och flyktingsituationen som vi befinner oss i. Det har regeringen beslutat i dag, säger Ylva Johansson under presskonferensen.

Efteråt säger Johansson till Expressen:

- Vi är inte i nöd men vi har en mycket, mycket ansträngd situation och vi har en stor påfrestning ute i många av landets kommuner när det gäller behovet av boenden och hos Migrationsverket, säger Johansson.

Vad har ändrats nu?

- Läget har ju blivit svårare och svårare vecka för vecka i och med att de stora flyktingströmmar som kommer till Sverige har fortsatt att vara väldigt höga, säger hon.

Hur mycket pengar regeringen ansöker om är inte beskrivet i regeringsbeslutet, enligt Johansson.

- Men det finns pengar att söka både för innevarande år och för nästa år, säger Johansson.

Rekordmånga

Under onsdagen kom rekordmånga asylsökande till Sverige, 1 800 hade kommit vid 18-tiden på kvällen. Enligt Migrationsverket beror det på den kraftigt försämrade situationen i Tyskland.

Hur länge håller det här?

- Vi ser på situationen löpande och för övrigt om frågor om läget just nu får jag hänvisa till migrationsminister Morgan Johansson och Migrationsverket. De beslut vi tagit i dag och som vi tagit hela hösten är del i att hantera detta och ta de adekvata beslut som behövs och att hela tiden analyser läget, säger Åsa Regnér, S.

Och kort innan torsdagens presskonferens kom EU-kommissionen med en ny prognos om att 3 miljoner flyktingar väntas till EU under perioden 2015 till 2017.

Hur hanterar regeringen det beskedet?

- Det är ju uppenbart att alla EU-länder måste vara med och samarbeta om det här. Sverige ska ta stort ansvar och har tagit ett stort ansvar och därför behöver vi nu öka hastigheten i att andra EU-länder också tar sitt ansvar.

Ny boendeform

Regeringen fattade under torsdagen också beslut om en ny boendeform för barn och unga, stödboende för unga i åldern 16-20 år. Formen ska också kunna användas av andra än ensamkommande flyktingbarn.

Enligt regeringen har man stöd av de fyra allianspartierna och boendeformen ska träda i kraft från den 1 januari.

Regeringen tillsätter också en utredning för att förbättra boendet, mottagandet, aktiviteter och sysselsättning.

Den ska dock inte lämna sina förslag förrän i början av 2017.

Frågan om gränskontrollen är fortfarande aktuell men båda ministrarna hänvisar till polisen.

– Vi har samma besked som tidigare, när polisen bedömer att man behöver det så, dit har man inte kommit än. Men frågan är inte avförd, säger Johansson.

Statsministern Stefan Löfven, S, gick under onsdagen ut och meddelade att Sverige ska ansöka om att vara en del av EU:s omfördelningssystem - det innebär att regeringen vill att Sverige ska vara en del av det tranfersystem som kan flytta flyktingar i Sverige till andra medlemsländer.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!