Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen backar om vårdvalet – efter kritik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under torsdagen drar regeringen tillbaka propositionen, meddelar Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister, i ett pressmeddelande.
Foto: Niklas Larsson

Fel hanterat och för kort handläggningstid.

Efter lagrådets hårda kritik backar nu regeringen om det fria vårdvalet.

- Vi har fått den här kritiken från lagrådet och då väljer vi till skillnad från den förra regeringen att lyssna på lagrådet, säger Stefan Löfven till Expressen.se.

Regeringen vill efter en uppgörelse med Vänsterpartiet att landstingen själva ska få bestämma vilka vårdcentraler som får etablera sig inom ett område. Det innebär att man vill avskaffa den fria etableringsrätten för vårdcentraler. Under november granskades förslaget av lagrådet som under onsdagen kritiserade regeringens förslag på flera punkter. Bland annat anser rådet att urvalet av remissinstanser är för dåligt. Dessutom kritiseras den korta handläggningstiden.

"Denna korta handläggningstid ger intrycket att regeringen inte har tagit regeringsformens beredningskrav på det allvar som förutsätts i lagregeln", skriver rådet i sitt yttrande.

Regeringens hantering har nu anmälts av Bengt Eliasson, FP, och Mathias Sundin, FP, skriver Dagens Nyheter. 

Under torsdagen, en dag efter kritiken, drar nu regeringen tillbaka propositionen. Men inte för gott. I stället skjuter man fram riksdagens beslut.

- Regeringen har tagit del av lagrådets kritik av beredningen av propositionen om "Upphävande av kravet på vårdvalssystem i primärvården". Regeringen avser därför att återkalla propositionen för att uppfylla beredningskraven och därefter återkomma till riksdagen för ett beslut i vår som ska börja gälla den första juli, säger Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister i ett pressmeddelande.

När Expressen.se träffar statsminister Stefan Löfven under onsdagen i samband med ett besök på ett vård- och omsorgsboende i Bromma svarar S-ledaren på frågan om varför man inte direkt lämnade förslaget till lagrådet.

- Det gjordes en bedömning i regeringskansliet att det här var i och för sig inte gott om tid men ändå till fylles.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.