Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen backar: Ändrar lagen om assistans

Regeringen backar om LSS.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVEN LINDWALL

Regeringen backar om sin lagändring gällande LSS och öppnar en större utredning om hur lagen ska tillämpas. 

Under tiden fryser man även tusentals prövningar. 

– Vi gläds åt en liten delseger idag, men imorgon fortsätter arbetet för att återställa tillämpningen av lagen till dess ursprungliga intentioner, säger Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar.

På tisdagsförmiddagen gick barn- och hälsominister Åsa Regnér ut med att regeringen gör en rad förändringar inom LSS och backar från sin tidigare lagändring. 

– Vi gör detta för att människors liv måste kunna gå ihop och man måste kunna förutse vad som kan hända, just för att man ska ha den självständigheten som lagen föreskriver, säger Åsa Regnér under pressträffen.

Debatten om besparingarna inom LSS har blivit allt mer högljudd de senaste åren, men det var efter att en uppmärksammad dom föll i Högsta förvaltningsdomstolen i somras som regeringen beslutade att se över lagen.

LÄS MER: LSS-utredning skapar oro: "Jag är livrädd"

Försäkringskassan tolkade domen i juni som att det blir svårare att få ersättning för timmar av väntetid och beredskap för assistenter. Myndigheten har efter detta själva larmat om att domen påverkar drygt 6 000 av de 15 000 personer som i dag har statlig assistansersättning.

En rad åtgärder sätts in

Redan förra veckan flaggade regeringen för att man skulle snabbutreda lagen. I åtgärdspaketet som Åsa Regnér på presenterar på tisdagen ingår att det återigen ska bli möjligt att få beviljad assistans för timmar av beredskap. 

Samtidigt sätter man i gång en större utredning som nästa år ska komma med betänkande i hur LSS ska tolkas och tillämpas. 

I väntan på den större utredningen fryser man även tusentals så kallade tvåårsomprövningar.

"Beslutet skickar tydliga signaler"

Anders Westgerd är fortfarande osäker på hur framtidens lag kommer att se ut.
Foto: CAROLINE AHLBÄCK BRÄUTIGAM

Anders Westgerd, verksamhetsledare på GIL, ett kooperativ som samordnar personlig assistans, välkomnar beslutet. Men samtidigt vågar han ännu inte vara allt för optimistisk. 

– Det här var inte helt oväntat, tolkningen av domen har för vissa fått ödesdigra konsekvenser. Det är riktiga liv som blivit sönderhackade, säger han. 

– Jag tycker att det fortfarande är otydligt om när den tillfälliga lagen ska träda i kraft, så jag vill inte ropa hej än. 

Debatten om lagen gällande assistansersättning har länge varit omtalad, och Anders Westgerd hoppas att detta påvisar hur politiken påverkat människor i behov av assistans.

– Det här beslutet skickar tydliga signaler att utifrån ett samhällsperspektiv håller regeringen på att smula sönder personlig assistans och det har pågått en längre tid. Det här var helt enkelt droppen, säger han och fortsätter:

– I grunden vill ju ingen ha personlig assistans, alla vill klara sig själva. Men det är nödvändigt för vissa för att att de ska kunna vara fullgoda samhällsmedborgare. 

"Drar en lättnadens suck" 

Annika Taesler ryggmärgsskadades i en ridolycka för 13 år sedan och har varit i behov av assistans sedan dess. 

– Jag och många andra drar en lättnadens suck i dag. Med tanke på att man nu bryter tvåårsomprövningarna vågar jag för första gången på länge gå och hämta posten utan att kallsvettas, säger hon, och fortsätter.

Annika Taesler ryggmärgsskadades i en ridolycka för 13 år sedan och har varit i behov av assistans sedan dess.
Foto: MARILÉN KARLSSON

– Den stora massan vaknade nu i somras, men urholkningen av assistansen började långt tidigare. Efter senaste svängen såg det ut som att hela assistansformen höll på att förintas. 

Annika Taesler tycker att behovet av fungerade assistans förminskats i den mediala debatten.

– Det har nästan känts tröstlöst att man i media pratat om den samhällsekonomiska vinsten av att spara in på assistans och att man pratar om dem som behöver den som en väldigt liten grupp. Bakom varje assistansberättigad står också väldigt många människor, säger hon. 

– Vi begär heller inte mer än någon annan - det är inte så att livet utan assistans blir lite mindre härligt, det är bokstavligen på liv och död. 

RBU: "Otillräckligt"

Riksföreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar – RBU – har tidigare uppmärksammat vilka konsekvenser som lagändringen innebär. De välkomnar regeringens vändning.

– Det är bra att regeringen äntligen hörsammar RBU:s krav på ett nödstopp för assistansindragningar, säger Maria Persdotter, förbundsordförande i RBU, i en kommentar och fortsätter:

– Men dagens besked förändrar inte situationen för det dryga tusental personer som har fråntagits sin assistans sedan regeringen slog in på besparingslinjen. Dessutom kvarstår direktiven till LSS-utredningen som handlar om att spara pengar inom personlig assistans.

Maria Persdotter är ordförande för RBU. Hon välkomnar beskedet, men vill se att frågan utreds mer.
Foto: RBU

Hon och förbundet kräver nu att regeringen tar ett större grepp på frågan.

– Alla de barn, unga och vuxna som har kastats ur systemet eller fått avslag på ansökan om insatser under tiden assistanskrisen har pågått är i lika stort behov av stöd i dag som i går, säger Maria Persdotter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.