Klockan 16.30 på tisdagen höll inrikesminister Anders Ygeman pressträff om id- och gränskontrollerna för resenärer som ska till Sverige.
Regeringen kommer den 4 maj att skärpa gränskontrollerna, som avgör vilka människor som har rätt att åka in i Sverige. I princip kommer samtliga resenärer att kontrolleras av polisen. Dessutom blir det fordonsröntgen och kameraövervakning.
LÄS MER: 5 frågor och svar om gränskontrollen – så påverkas du
Fordonsröntgen och kameraövervakning
– Vi vill utöka polisens verktygsarsenal för fordonsröntgen. Det blir kameraövervakning för att läsa av registreringsskyltar på fordonen, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).
Han säger att Sverige på EU-nivå jobbar för att kunna införa biometrisk kontroll vid Sveriges gräns. Ygeman betonar från regeringes sida att det blir ett utökat samarbete med Säpo och Migrationsverket

– Vi vill införa automatisk kameraövervakning med nummerplåtsavkänning på fordonen. I takt med att de europeiska databaserna byggs upp vill vi utbyta information med andra europeiska länder, säger Ygeman om skärpningen av gränskontrollen.
För att klara av detta arbete kommer fler poliser att krävas. Något som förre justitieministern Beatrice Ask (M) konstaterar. Men hon skulle ha hanterat situationen annorlunda.
– Jag skulle ha sett till att de kompensatoriska åtgärderna varit på plats att vi hade haft kameraövervakning så man kunde läsa nummerskyltar på bilar och att det hade fungerat innan jag var beredd att förenkla reglerna (ID-kontrollerna) i övrigt, säger Ask till Sveriges Radio.
Id-kontrollerna avskaffas
Id-kontrollerna avskaffas i den form som man har haft tills nu, men kan komma att återinföras om det skulle bli nödvändigt. Id-kontrollen som är vid Köpenhamns flygplats Kastrup tas bort.
Det uppskattar den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen, som i en tweet skriver: "Glädjande att den svenska regeringen upphäver id-kontrollen så att Öresundsregionen obehindrat kan utvecklas".
https://twitter.com/larsloekke/status/859419467595603968
De nuvarande id-kontrollerna löper ut den 4 maj. De infördes i januari 2016, i Malmö, Helsingborg och Trelleborg, med anledning av den stora flyktingströmmen hösten 2015 då 163 000 kom till Sverige och flertalet saknade id-handlingar, vilket innebar påfrestningar för asylsystemet och andra samhällsfunktioner, såsom boendesituationen, sjukvården, skolan och den sociala välfärden.
Asyltrycket har minskat drastiskt
För kollektivtrafiken i Öresundsregionen har det lett till längre restider och förseningar.
– Från att ha tagit emot 10 000 asylsökande i veckan (2015) har vi under senaste året haft 500 i veckan, säger Anders Ygeman.
I och med att nivåerna har sjunkit så mycket får det konsekvenser för id-kontrollerna.
– Vi får inte längre rapporter från våra myndigheter att de är nödvändiga. Därför blir det naturligt att inte förlänga id-kontrollerna, säger infrastrukturminister Anna Johansson.
Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin tycker att det är bra att id-kontrollerna tas bort.
– Id-kontrollerna var feltänkta från början, de har försvårat för pendlare och näringsliv i Öresundsregionen utan att ha höjt säkerheten signifikant. De har skadat svensk ekonomi, säger Hedin till TT.
Även Anne Ramberg, generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, gillar regeringens beslut att avskaffa id-kontrollerna.
https://twitter.com/anneramberg/status/859420125539205120