Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen ändrar inte lagen för sena aborter

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen vill inte göra om abortlagen som Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och Justitieombudsmannen (JO) har föreslagit.

– Det är inte aktuellt att vare sig förändra eller inskränka svensk abortlagstiftning, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Sveriges Radio. 

Smer föreslog tidigare i år, angående foster som visar livstecken efter sena aborter, att regeringen bör utreda om livsduglighetsgränsen i abortlagen kan ersättas av en fast veckogräns. Nyligen manade även JO regeringen att se över abortlagen med fokus på de sena aborterna.

Lena Hallengren avvisar också Smers förslag om att regeringen ska låta utreda förutsättningarna för att i samband med sena aborter erbjuda kvinnor feticid (injektion av ett läkemedel som gör att fostrets hjärta stannar innan aborten inleds).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.