Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen 2018: Det händer nu – enkelt förklarat

Frågorna är många kring vad som händer nu - här är svaren.
Stefan Löfvens sonderingsrunda har nått sitt slut. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet. Foto: FREDRIK WENNERLUND/ STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Ulf Kristersson, partiledare för moderaterna. Foto: FREDRIK WENERLUND/ STELLA PICTURES / STELLA PICTURES
Det här är talmannen Andreas Norlén. Det är honom partiledarna lämnar besked till och han som ger besked om vem som ska ta över sonderingsuppdraget. Foto: FREDRIK WENERLUND/ STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Först fick moderatledaren Ulf Kristersson frågan om han kunde bilda regering. Det kunde han inte. 

Efter två veckor gick frågan över till Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven. Inte heller han lyckades. 

Nu kommer talman Andreas Norlén att ta till en ny strategi för att hitta en statsminster. Och han har fyra regeringsförslag som kan vara aktuella.

Vi förklarar vad som händer nu.

Valet 9 september slutade i att inget parti eller block fick de nödvändiga 175 mandaten för att kunna utse statsminister och regering.

Direkt efter valet röstade riksdagen för att den sittande statsministern Stefan Löfven och den rödgröna regeringen skulle avgå. Det var alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna som bestämde att Löfven skulle avgå.

Sedan dess har först moderatledaren Ulf Kristersson, sedan Socialdemokraternas Stefan Löfven fått sonderingsuppdraget av riksdagens talman att försöka hitta en lösning på regeringsfrågan.

Främst handlar det om att hitta en statsminister som de flesta i riksdagen kan acceptera, men också att den blivande statsministerns regering ska kunna visa en budget som de flesta säger ja till.

När nu Kristersson och Löfven misslyckats stoppar Norlén vidare sonderingsuppdrag.

Vad händer nu?

Nu har talmannen Norlén initiativet att hitta statsminister. Han kommer att se över de regeringskolalitioner som presenterats och sedan bjuda in partiledarna för de olika förslagen för att höra deras argument för de olika koalitioner som kan vara aktuella. 

Norlén bjuder in de fyra olika regeringsalternativen till samtal och i följande ordning:

1. En samlingsregering med alla partier utom SD och V.

2. En mittenregering S, MP, C och L.

3. En alliansregering plus MP.

4. En alliansregering i "någon form".

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kommer inte att bjudas in, eftersom de inte finns i någon av de fyra regeringsförslagen.

Vad betyder talmansrundorna med Andreas Norlén?

Det är bara en person som lägga fram en kandidat till ny statsminister. Och det är riksdagens talman Andreas Norlén. Han har först samtal med samtliga partiledare, sedan ger han en partiledare uppdraget att se om han eller hon kan bilda regering. Principen är att ledaren för största blockets största parti får börja. Men eftersom riksdagen sa nej till Socialdemokraterna gick frågan till näst största blockets största parti, det vill säga Moderaterna och Ulf Kristersson.

När Kristersson misslyckades gick frågan över till Stefan Löfven som även han fick två veckor på sig. Inte heller Stefan Löfven lyckades, han meddelade på måndagsmorgonen att han ger upp försöken.

Vem får frågan efter Stefan Löfven?

När Stefan Löfven förklarat för talmannen att han misslyckats kommer talmannen att få tillbaka bollen och utse en ny partiledare att försöka bilda regering. 

Vem får då chansen? Talmannen har ännu inte berättat vem han nu ger uppdraget till men det finns tre mest möjliga lösningar:

Ulf Kristersson, Moderaterna igen. 

Annie Lööf, Centerpartiet.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:

Kan Annie Lööf bli statsminister?

Annie Lööfs Centerpartiet har med deras 31 mandat vågmästarroll i riksdagen. Centerledaren sade före valet:

– För Centerpartiets del är det helt uteslutet att ta aktivt stöd, förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Det sa jag innan valet och det säger jag efter valet, sa Annie Lööf direkt efter valet

Hon sade också att hon inte skulle sätta sig i en "Stefan Löfven-ledd regering".

En ren alliansregering med 143 mandat är utesluten, så länge Sverigedemokraterna med deras 62 mandat röstar nej tillsammans med de rödgrönas 144 mandat.

En rödgrön regering under Stefan Löfven med Centern skulle ge exakt 175 mandat, men Lööf vill inte sitta i en Löfven-regering, så det är uteslutet.

Då återstår ett par lösningar för Annie Lööf som regeringschef. Ett alternativ är en stark regering, där Centern är ett svagt kort: En C-L-S-MP-regering skulle ge 195 mandat, men splittra alliansen och göra Annie Lööf till en statsminister med litet stöd i kammaren.

Ett annat alternativ är en minoritetsregering med Centern och Liberalerna, med 51 mandat, där de skulle tvingas kompromissa i stort sett alla frågor med alla partier, utom Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Kan Jimmie Åkesson bli statsminister?

Sverigedemokraterna har 62 mandat och behöver aktivt stöd från flera partier för att kunna bli statsminister och lägga fram en budget som accepteras i riksdagen. De allra flesta bedömare anser att detta är omöjligt. Det skulle krävas att hela alliansen eller hela det rödgröna blocket röstar för Åkesson.

Kan Ulf Kristersson bli statsminister?

Alliansen kan inte ensamma bilda regering. Det krävs stöd antingen från Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna. S har tidigare sagt nej. Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund har sagt nej till Sverigedemokraterna.

Det räcker heller inte om alliansen skulle locka över Miljöpartiet, det skulle ge 159 mandat. Det skulle även krävas att Vänsterpartiet gick med en alliansregering, vilket strider mot både alliansens och Vänsterpartiets DNA.

En M-KD-regering skulle ge 92 mandat. Om det fick aktivt stöd av Sverigedemokraterna skulle det ge 154 mandat, vilket inte räcker till majoritet. Rent hypotetiskt skulle en M-KD-regering få majoritet med stöd av SD, Liberalerna och MP, en konstellation som inte är top of mind hos någon.

Är det bråttom att utse statsminister?

Talmannen och riksdagen har en tydlig deadline. Senast 12 december måste nästa års budget klubbas i riksdagen. Anledningen är att skattemyndigheten ska ha besked i god tid för att bli klara med skattetabellerna för 2019. 

Moderaterna och Socialdemokraterna har dock föregått regeringsbildningen med att infria vallöftet att sänka skatten för pensionärer. Där har det funnits enighet hos partierna i riksdagen.

Vem utser statsminister i Sverige?

Riksdagen utser statsministern. Men det är bara talmannen som kan föreslå en statsministerkandidat.

Vid omröstningen till statsminister röstar riksdagen omvänt, det är ett så kallat negativt parlamentariskt förtroende som utgår från att riksdagen tycker som talmannen om inte en majoritet i kammaren röstar nej. En statsministerkandidat blir vald om inte 175 eller fler röstar nej. Statsministern kan alltså bli vald med bara en ja-röst om de flesta avstår från att rösta.

Vad innebär det här med röd eller grön knapp?

Under talmansrundorna har Jimmie Åkesson sagt att han kommer att trycka på röd knapp för en alliansregering utan inflytande från Sverigedemokraterna. Röd knapp betyder nej. Grön knapp betyder ja.

Kan det bli nyval, eller extraval som det heter?

Föreslår talmannen en statsministerkandidat som röstas bort har han tre försök till, sedan blir det extraval. 

Riksdagen måste avvisa talmannens förslag till statsminister fyra gånger för att vi ska rösta igen. Då blir det val endast till riksdagen, kommunvalet och landstingsvalet påverkas inte.

Blir det extraval bestäms den nya valdagen av talmannen efter samråd med Valmyndigheten. Senaste gången Sverige hade extraval var 1 juni 1958. Det är enda gången efter demokratins genombrott i Sverige i början av 1900-talet. 

Så slutade riksdagsvalet 9 september 2018

Så här många mandat fick respektive parti i valet 2018:

Moderaterna: 70

Centerpartiet: 31

Liberalerna: 20

Kristdemokraterna: 22

ALLIANSEN: 143 mandat

Socialdemokraterna: 100

Vänsterpartiet: 28

Miljöpartiet: 16

RÖDGRÖNA: 144

Sverigedemokraterna: 62

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!