Polisen förtjänar den respekten, menar Magdalena Andersson. Foto: Patrik C Österberg / IBLPolisen förtjänar den respekten, menar Magdalena Andersson. Foto: Patrik C Österberg / IBL
Polisen förtjänar den respekten, menar Magdalena Andersson. Foto: Patrik C Österberg / IBL
Regeringen lovar 10 000 nya poliser. Foto: Henrik Isaksson/IBLRegeringen lovar 10 000 nya poliser. Foto: Henrik Isaksson/IBL
Regeringen lovar 10 000 nya poliser. Foto: Henrik Isaksson/IBL

S: 10 000 fler till polisen – och två nya lärosäten

Publicerad

S föreslår 10 000 fler polisanställda till år 2024.

Samt två nya lärosäten för polisutbildningen - ett i södra Sverige och ett i västra.

– Befolkningen växer och vi vill höja ambitionsnivån för svensk polis som ska klara upp fler brott, vara mer synliga i vardagen och bli bättre på terroristbekämpning, säger Anders Ygeman, S.

Rikspolischefen kallar det ett "fantastiskt besked" men vill ha konkreta siffror i höstbudgeten.

Socialdemokraternas partikongress på temat Trygghet i en ny tid flyttade på flera programpunkter med anledning av fredagens misstänkta terrordåd.

Tisdagens utspel om fler poliser skulle egentligen ha kommit redan i lördags.

På en presskonferens presenterade finansminister Magdalena Andersson, S, och inrikesminister Anders Ygeman, S, S-förslaget om fler anställda.

– Vi behöver stärka tryggheten i Sverige. Vi har också sett vilka fantastiska insatser som polisen gjort de senaste dagarna och vilken kärlek och respekt de bemötts av bland medborgarna. Något de verkligen förtjänar, säger finansministern.

10 000 fler polisanställda

S föreslår 10 000 nya polisanställda till år 2024 och fler platser för polisutbildning. Förslaget kostar mellan 6 och 8 miljarder kronor och finansieras med hjälp av det växande överskottet i statsfinanserna, säger Andersson.

Anders Ygeman kallade i mars de andra riksdagspartiernas förslag om fler poliser för en auktion.

"Jag tänker inte ge mig in i någon polisauktion. I går ville Liberalerna ha 22 000 poliser, i dag säger de 25 000. Vad bjuder de i morgon? sa han till TT.

Regeringen har redan aviserat 700 miljoner kronor i vårändringsbudgeten som läggs fram på tisdag efter påsk.

Pengarna adderas till de 2 miljarder kronor som aviserades i höstbudgeten 2016. De två miljarderna var nästan hälften av den summa polisen begärde 2016 på 3,9 miljarder kronor.

Satsningarna kommer att synas stegrande i de kommande budgeterna, säger Andersson, som i nuläget inte kan svara på om det blir redan till höstens budget.

Utökad polisutbildning

Partiet vill också upprätta två nya lärosäten för polisutbildning - ett i södra Sverige och ett i västra.

Polisen har det senaste åren pressats hårt av en massiv omorganisation och tuffa arbetsvillkor. Poliskrisen har gett avtryck med sämre uppklarningssiffror och uppsägningar.

Hur ska ni klara av att rekrytera fler poliser?

– Man ska komma ihåg att vi hade 8000 sökande till 800 platser så det är många svenskar som vill bli polis. Men nu behöver vi förbättra attraktiviteten i yrket, arbetsmiljö och villkor Vi behöver också få ett bättre ledarskap, säger Anders Ygeman.

Nej till statlig löneökning i höstbudgeten

Både Ygeman och Andersson säger nej till att höja polisens löner i kommande höstbudget - något både Moderaterna och Liberalerna föreslagit.

– Det är en fråga som måste lösas mellan arbetsmarknadens partier. Men vi skjuter till stora summor till svensk polis och då måste polismyndigheten göra en avvägning av hur mycket som ska gå till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor och hur mycket som ska gå till att få fram fler poliser, säger inrikesministern.

Är det något som fått dig att ändra uppfattning om vad svensk polis behöver efter det misstänkta terrordådet i fredags?

– Nej, inte än. Jag tror att det är för tidigt att dra de slutsatserna. Tids nog kommer debatt och utvärdering och då måste vi kunna dra de korrekta slutsatserna, säger han.

Magdalena Andersson sa att polisen själva framfört önskemål om 5000 nya anställda till 2024.

Rikspolischefen Dan Eliasson välkomnar S-förslaget.

– Det är ett fantastiskt besked. Även om det kommer från Socialdemokraterna och inte ännu är regeringens förslag så är det inte vilka som helst som presenterar det här. Det är finans- och inrikesministrarna. Jag ser fram mot fler konkreta besked från regeringen i den budgetproposition som kommer till september. Det är först då vi får reda på vad det betyder i pengar och vad kan vi göra konkret.

Eliasson säger att ännu inte har hunnit fundera på hur de anställda ska fördelas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag