Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S: 10 000 fler till polisen – och två nya lärosäten

Polisen förtjänar den respekten, menar Magdalena Andersson.
Foto: Patrik C Österberg / IBL
Regeringen lovar 10 000 nya poliser.
Foto: Henrik Isaksson/IBL

S föreslår 10 000 fler polisanställda till år 2024.

Samt två nya lärosäten för polisutbildningen - ett i södra Sverige och ett i västra.

– Befolkningen växer och vi vill höja ambitionsnivån för svensk polis som ska klara upp fler brott, vara mer synliga i vardagen och bli bättre på terroristbekämpning, säger Anders Ygeman, S.

Rikspolischefen kallar det ett "fantastiskt besked" men vill ha konkreta siffror i höstbudgeten.

Socialdemokraternas partikongress på temat Trygghet i en ny tid flyttade på flera programpunkter med anledning av fredagens misstänkta terrordåd.

Tisdagens utspel om fler poliser skulle egentligen ha kommit redan i lördags.

På en presskonferens presenterade finansminister Magdalena Andersson, S, och inrikesminister Anders Ygeman, S, S-förslaget om fler anställda.

– Vi behöver stärka tryggheten i Sverige. Vi har också sett vilka fantastiska insatser som polisen gjort de senaste dagarna och vilken kärlek och respekt de bemötts av bland medborgarna. Något de verkligen förtjänar, säger finansministern.

10 000 fler polisanställda

S föreslår 10 000 nya polisanställda till år 2024 och fler platser för polisutbildning. Förslaget kostar mellan 6 och 8 miljarder kronor och finansieras med hjälp av det växande överskottet i statsfinanserna, säger Andersson.

Anders Ygeman kallade i mars de andra riksdagspartiernas förslag om fler poliser för en auktion.

"Jag tänker inte ge mig in i någon polisauktion. I går ville Liberalerna ha 22 000 poliser, i dag säger de 25 000. Vad bjuder de i morgon? sa han till TT.

Regeringen har redan aviserat 700 miljoner kronor i vårändringsbudgeten som läggs fram på tisdag efter påsk.

Pengarna adderas till de 2 miljarder kronor som aviserades i höstbudgeten 2016.  De två miljarderna var nästan hälften av den summa polisen begärde 2016 på 3,9 miljarder kronor.

Satsningarna kommer att synas stegrande i de kommande budgeterna, säger Andersson, som i nuläget inte kan svara på om det blir redan till höstens budget.

Utökad polisutbildning

Partiet vill också upprätta två nya lärosäten för polisutbildning - ett i södra Sverige och ett i västra.

Polisen har det senaste åren pressats hårt av en massiv omorganisation och tuffa arbetsvillkor. Poliskrisen har gett avtryck med sämre uppklarningssiffror och uppsägningar.

Hur ska ni klara av att rekrytera fler poliser?

– Man ska komma ihåg att vi hade 8000 sökande till 800 platser så det är många svenskar som vill bli polis. Men nu behöver vi förbättra attraktiviteten i yrket, arbetsmiljö och villkor Vi behöver också få ett bättre ledarskap, säger Anders Ygeman.

Nej till statlig löneökning i höstbudgeten

Både Ygeman och Andersson säger nej till att höja polisens löner i kommande höstbudget - något både Moderaterna och Liberalerna föreslagit.

– Det är en fråga som måste lösas mellan arbetsmarknadens partier. Men vi skjuter till stora summor till svensk polis och då måste polismyndigheten göra en avvägning av hur mycket som ska gå till att förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor och hur mycket som ska gå till att få fram fler poliser, säger inrikesministern.

Är det något som fått dig att ändra uppfattning om vad svensk polis behöver efter det misstänkta terrordådet i fredags? 

– Nej, inte än. Jag tror att det är för tidigt att dra de slutsatserna. Tids nog kommer debatt och utvärdering och då måste vi kunna dra de korrekta slutsatserna, säger han.

Magdalena Andersson sa att polisen själva framfört önskemål om 5000 nya anställda till 2024.

Rikspolischefen Dan Eliasson välkomnar S-förslaget.

– Det är ett fantastiskt besked. Även om det kommer från Socialdemokraterna och inte ännu är regeringens förslag så är det inte vilka som helst som presenterar det här. Det är finans- och inrikesministrarna. Jag ser fram mot fler konkreta besked från regeringen i den budgetproposition som kommer till september. Det är först då vi får reda på vad det betyder i pengar och vad kan vi göra konkret.

Eliasson säger att ännu inte har hunnit fundera på hur de anställda ska fördelas.

Polisanställda

Polismyndigheten hade 29 517 anställda i slutet av 2016

Av dem var 9 492 civila och 20 025 poliser

Antalet poliser i polisregionerna var 18 323

Antalet poliser på nationell nivå var 1 701

Antalet poliser inom kärnverksamheten, det vill säga ej ledning och stödfunktioner, var 15 915

Polisen vill till 2020 anställa 1 500 fler poliser och 300 fler civila

Polisen vill till 2024 anställa ytterligare 1 500 poliser och 700 civila

Det skulle år 2024 innebära 23 010 poliser och 10 410 civila

Källa: Polisens budgetunderlag 2018 och polisens årsredovisning för 2016/TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.